Írd be, mit keresel:

Téli egészségőrünk: a narancs

A hűvösebb, nyirkosabb őszi-téli hónapokban a szervezet kiszolgáltatottabbá válik, könnyebben lemerülünk, és az immunrendszerünk is sebezhetőbbé válik. Szerencsére itt van a narancs, az egyik legjobb C-vitamin-forrás!

Cookta - 2016.11.04.
Téli egészségőrünk: a narancs

Az egészséges narancs

A narancs az egyik legtökéletesebb gyümölcs, amely nagyon sok hasznos tápanyagot és C-vitamint tartalmaz. Ez a létfontosságú vitamin nemcsak erősíti az immunrendszerünket, de véd az öregedés látható jelei ellen is. A C-vitamin antioxidáns, vagyis segít a sejtkárosodás, az öregedés és a betegségek elleni védekezésben, valamint gondoskodik az immunrendszer megfelelő működéséről is.

A narancs ezenkívül sok folátot tartalmaz, ez a B-vitamin-fajta kimondottan ajánlott gluténmentes étrendet követőknek, mert ők nehezebben jutnak hozzá, illetve magas a káliumtartalma, valamint a legtöbb gyümölcsnél több kalciumot tartalmaz, ami a csontok egészségéhez elengedhetetlen. Mindemellett magas a pektintartalma, ami segít rendben tartani a koleszterinszintet, a benne lévő rutén nevű flavonoid pedig véd az esetleges tumorok, daganatok ellen. És ha ez még nem lenne elég: a narancs gyulladásgátló hatása is bizonyított a benne található nobiletinnek köszönhetően.

Praktikusan a narancsról

– Mindig feszes héjú, tapintásra kemény narancsot vásároljunk, ha puha vagy sérült a héja, akkor ne vegyük meg.
– A narancsot tároljuk hűtőszekrényben, hogy megőrizze C-vitamin-tartalmát, semmiképpen se tartsuk szobahőmérsékleten, egy tálba kitéve.
– A narancshéj is gazdag tápanyagokban, alapos mosás után érdemes belőle kandírozott narancshéjat készíteni.
– Egy közepes narancs kalóriatartalma 65 kcal.
– A narancsból akkor nyerhető a legtöbb lé, ha meleg, így ha a kifacsarás a cél, hagyjuk szoba-hőmérsékletűre melegedni.

Immunerősítő gyömbéres narancsital

Hozzávalók:

  • 2 dl frissen préselt narancslé
  • 1 dl víz
  • diónyi gyömbér
  • 1-2 teáskanál méz
  • csipetnyi fahéj

Elkészítés: A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük, a vízzel felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a fahéjat és a mézet, elkeverjük, majd a friss narancsléhez öntjük. Akit zavarnak a gyömbérdarabkák, le is szűrheti, de jótékonyabb a hatás, ha a gyömbért is elrágcsáljuk.

Narancsos receptek >>

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet:

Új vitaminforradalom zajlik – bár egyelőre még csak a kutatás zárt világában. Az elmúlt egy-másfél évtizedben a tudomány olyan felismerések birtokába jutott a vitaminok kapcsán, amelyek szó szerint életbevágóan fontosak lehetnek számunkra. Ám Szendi Gábor új kötetének aktualitását nem csupán e forradalmi helyzet adja. Az új ismeretek fényében ideje újragondolnunk a vitaminok körül kialakult babonákat és mesterségesen gerjesztett mítoszokat is, amelyek az utóbbi évtizedekben sajnálatos módon kialakították az elvakult vitaminhívők és a konok vitaminellenesek táborát. A vitaminguruk és -próféták által keltett ködben fontos végre tisztán látnunk, mik a vitaminok valódi hatásai, mit tarthatunk igaznak, és mit idejétmúlt illúziónak a vitaminokkal kapcsolatban.

Szendi Gábor könyve vállaltan nem enciklopédia: nem sorolja fel, melyik vitamin „mire jó”, vagy éppen „mit okoz” a hiányuk. Ehelyett a vitaminkutatás legújabb eredményei alapján bemutatja a legfontosabb vitaminok, valamint a kalcium és magnézium hatásmechanizmusát, és igyekszik ráébreszteni az olvasókat arra, hogy ezek a vitaminok és ásványi anyagok csak egymással komplex kölcsönhatásban működnek megfelelően. Következésképp ahhoz, hogy a szervezetben kifejthessék kívánatos hatásukat, az egyikből beszedendő mennyiséget célszerű a vele kölcsönhatásban lévő másikkal összhangba hozni. Ahogy a szerző fogalmaz: „Olyan az egész, mint egy szimfónia. Csak akkor áll össze egységes élménnyé, ha játékával minden zenész a nagy egészet szolgálja.”

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.