Írd be, mit keresel:

Datolyaszilva, a mézédes és mennyei téli gyümölcs

Datolyaszilva, japán szilva, hurma, sharon gyümölcs, khakiszilva, diospyros – hogy ennyi neve legyen egy gyümölcsnek! Néhány éve már nálunk is megjelent ez a gyönyörű narancssárga és mézédes finomság, az őszi–téli hónapok megédesítője!

Cookta - 2016.11.09.
Datolyaszilva, a mézédes és mennyei téli gyümölcs

Mézédes és mennyei, igen, de csak ha jókor fogyasztjuk! Ennek a gyümölcsnek ugyanis az a különlegessége, hogy csak néhány napig, a megfelelő érettségi fokon finom. Előtte elképesztően fanyar, összehúzza az ember száját, élvezhetetlen, de ha tapintásra egyszerre ruganyos és puha, mély narancssárga, akkor isteni csemegére számíthatunk. Ha elmulasztjuk elfogyasztani ekkor, akkor szottyos lesz, bebarnul… Inkább kemény, éretlenebb példányokat válasszunk, mert utóérő, a konyhapulton pár nap alatt megérik. Ahogy az avokádónál, itt is igaz: a lényeg az időzítés!

Forrás:
iStock

Csak nálunk számít különlegességnek, de reméljük, már nem sokáig… Európa mediterrán vidékeink, elsősorban Spanyolországban és Portugáliában, Görögországban régen kedvelt gyümölcs. A jó hír pedig, hogy – a fügéhez hasonlóan – Magyarországon is megterem. Egyetlen ellensége a szárazság: ha nincs elég eső, víz, egyszerűen ledobja a félig kész, éretlen gyümölcsöt, ami tulajdonképpen logikus, hiszen a gyümölcs nagyon lédús, nyilván elvenné a fától a túléléshez szükséges vizet a sok gyümölcs. Nemcsak nálunk, hanem a déli országokban is késő őszre, novemberre érik be, és csodás látvány, ahogy a leveleit eldobó fán lámpásként világítanak a narancsszínű gyümölcsök. Akkor a legfinomabb, ha az első dér megcsípi, nem lustaságból nem szedik le…

Forrás:
iStock

Nagyon egészséges, gyógyszerként is számon tartott, igen tisztelt gyümölcs, amiről sokféle neve is árulkodik. A görög eredetű diospyros elnevezés szerint az istenek tüze, Görögországban Zeusz tüzeként tartják számon, a kínaiak az ideális lelki egyensúlyt kapcsolták a gyümölcshöz, tőlük származik a khakiszilva elnevezés (ka – lélek és ki – energia). Kiváló minden légúti megbetegedés megelőzésére, köhögés, influenza, hörghurut, torokfájás, torokgyulladás ellen, de magas vastartalma miatt vérszegénység ellen is javallják, sok béta-karotint és C-vitamint tartalmaz.

Nálunk erre valószínűleg nem kerül sor, hacsak nem terem extra mennyiség a kertben, de Ázsiában nagy hagyománya van a khakiszilva aszalásának is, de elsősorban mindenhol frissen, nyersen fogyasztják, meghámozva és cikkekre vágva, a puhább példányokat héjastul félbevágva és kiskanállal a héjból kikanalazva – a kivihez hasonlóan. Ízre a sárgabarackra és a ringlóra, szilvára emlékeztet leginkább, remek smoothie-ba, turmixba, tehetjük gyümölcssalátába, de ha nagyobb mennyiség áll rendelkezésünkre, akkor lekvár, fűszeres chutney is készülhet belőle.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.