Írd be, mit keresel:

Pillekönnyű piskóta: ez a chiffon cake

Amerikából származik, de mára meghódította a világ sok táját, Ázsiában kimondottan népszerű, nálunk viszont még kevesen ismerik a chiffon cake-et. Tulajdonképpen egy piskótaszerű tészta, csak még sokkal légiesebb, puhább, rugalmasabb – mindezt a készítési technológiának köszönhetően.

Cookta - 2023.11.10.
Pillekönnyű piskóta: ez a chiffon cake

Ne ijedjen meg senki, nem kell hozzá semmilyen különleges alapanyag vagy konyhai kellék. Az igazi titok, hogy a tojás, a liszt, a sütőpor és a cukor mellett olaj is kerül bele, amitől hosszan friss marad, nem szárad ki. Az így elkészített tésztának viszont sok karaktere nincs, ezért gyakran ízesítik már a tésztát magát citrommal, kakaóval, vaníliával, vagy megsütés után szirupokkal, krémekkel, mázakkal gazdagítják.

A receptet egy bizonyos Harry Baker kísérletezte ki Kaliforniában 1927-ben, aki cateringcégével nagy sikereket aratott, és bár sokan szerették volna megszerezni a pillekönnyű piskóta titkát, a receptúrát 20 évig őrizte, csak ekkor adta el a General Mills óriási élelmiszeripari cégnek. Hatalmas sikert arattak új süteményeikkel, és Amerikában azóta is nagy kedvenc a chiffon cake.

A sütemény egyetlen különleges kelléke a középen lyukas forma, ami leginkább egy kuglófformára hasonlít, de enélkül is elkészíthető, sőt, akár még muffinformában is süthető.

Citromos chiffon cake

Hozzávalók:

  • 3 nagy tojás
  • 9 dkg porcukor
  • 0,5 dl napraforgóolaj
  • 2 citrom
  • 8 dkg liszt
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 csapott teáskanál sütőpor

Elkészítés: A sütőt 170 fokra előmelegítjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákhoz adjuk a porcukor kb. 1/3 részét, és simára, selymesre keverjük kézi habverővel. Hozzáadjuk az olajat, belereszeljük az egyik citrom héját. A citromokat félbevágjuk, levüket kifacsarjuk, majd szűrőn át a tojássárgához adjuk, és az egészet simára elkeverjük.

A lisztet, a keményítőt és a sütőport elkeverjük, és hozzászitáljuk a tojássárgás keverékhez, elkeverjük.

A tojásfehérjéket egy elektromos habverővel elkezdjük felverni középső fokozaton. Amikor már kezd fehéredni, habosodni, hozzáadjuk a porcukor 1/3 részét, majd tovább verjük kb. 1 percig, majd hozzáadjuk a maradék porcukor felét, és a leggyorsabb fokozatra állítjuk. Újabb 1 perc múlva fokozatosan, szép lassan hozzáadjuk a maradék porcukrot keverés közben, és még 2-3 percig verjük, míg egészen kemény lesz. Olyan állagúnak kell lennie, hogy ha kiemeljük belőle a habverőt, csúcsos legyen hab.

Kézi habverővel, nagyon kíméletesen és finoman 3 részletben forgatjuk a habot a tésztába, hogy könnyű, krémes, egyenletes legyen.

A tésztát teflon vagy szilikon formába öntjük – nem szabad kikenni, kivajazni –, finoman a pulthoz ütögetjük néhányszor, hogy az esetleges levegőbuborékok távozzanak, majd a 170 fokos sütőbe tesszük, légkeverésre állítva. 30-35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

A sütőből kivéve néhányszor a pulthoz – vagy ha műanyag, akkor inkább a konyhakőhöz – ütjük a még forró formát, hogy a tészta elváljon a fémtől. Majd hagyjuk kihűlni. A formából kivéve szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.