A lencsefőzeléket mindenki szereti, mégis ritkán készítjük. Pedig kiadós, laktató, sokféle módon variálható, magas fehérjetartalmú hüvelyes a lencse, nem romlékony alapanyag, így mindig helye van a kamrapolcon.
Közismert hagyomány és babona, hogy újév napján lencsét kell enni, mivel bőséget és egészséget hoz. Ha ez igaz – és valljuk be, mindenki behódol ennek a hiedelemnek –, miért ne működne az év többi napján is? Az pedig plusz érv lehet a lencse mellett, hogy nagyon egészséges, tápanyagokban gazdag étel, tökéletesen beilleszthető az egészséges étrendbe, ha nem vastag rántással készítjük.
A lencsének magas a fehérjetartalma, ezért vegetáriánus és vegán étrendben kiemelten fontos szerepe van, gazdag forrása a vízben oldódó és nem oldódó rostoknak, számottevő mennyiséget tartalmaz az úgynevezett izoflavonokból, amelyek a rák és a szív- és érrendszeri betegségek ellen védenek, valamint lignánokból, melyek az ösztrogénhez hasonló hatást fejtenek ki, ezáltal segítenek megőrizni csontjaink erősségét, ahogy idősödünk. A lencsefélék gazdagok B-vitaminokban, amelyek az idegrendszernek tesznek jót, valamint káliumban, ami erősíti a szívet és segít a magas vérnyomás csökkentésében.
A magyar konyha elsősorban a barna lencsét használja, de létezik zöld, vörös és fekete lencse is. A vörös lencse apróbb szemű és egészen könnyen megfő, a keleti és a közel-keleti konyha nagy kedvence, a fekete lencse pedig a legritkább és legdrágább, Beluga lencse néven ismert, ami a fekete orosz kaviárra utal: nagyon mutatós, kicsit apróbb és gömbölydedebb, mint a többi lencseféle. A zöld, úgynevezett Puy lencse elsősorban Franciaországban kedvelt, ízben nagyon hasonlít a barna lencsére.
A barna lencsét érdemes beáztatni főzés előtt, így gyorsan elkészül. A főzéskor érdemes beletenni 1-2 babérlevelet, ez nemcsak ízt ad a lencsének, de könnyebben emészthetővé is teszi. Készülhet belőle saláta, leves, fűszeres ragu zöldséggel vagy hússal, de akár a főtt lencsét pürésítve vegán burger is készülhet belőle, és persze főzelék, amihez most mutatunk receptet.
A lencsefőzelék esetén is rengeteg fűszerezési, ízesítési lehetőségünk van: készíthetjük tejfölösen vagy rántással, főzhetjük füstölt hús főzőlevével, ízesíthetjük pikánsan mustárral, esetleg kis citrommal bolondítva, de akár pirospaprikával, főzhetünk bele virslit vagy kolbászt, vagy feltétként kínálhatunk hozzá füstölt húst, fasírtot, jeles napokon pedig bőrös malacsültet.
Lencsefőzelék
Hozzávalók:
Elkészítés: A lencsét legalább egy órára, de akár egy teljes éjszakára hideg vízbe beáztatjuk.
A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, és egy kis olajon megdinszteljük. A dinsztelt hagymára pirospaprikát szórunk, majd 1 evőkanál lisztet, elkeverjük, majd ráöntjük a leszűrt lencsét.
Felöntjük az alaplével, beledobjuk a babérlevelet, és fedő alatt kis lángon puhára főzzük. Közben nem kell nagyon kevergetni.
Aki szereti, be is habarhatja egy kis tejföllel. Ízlés szerinti feltéttel tálaljuk.
Főzelékfalóknak ajánljuk:
Főzelékes Feri: 41 zöldségétel feltéttel és feltétlenül
"Kevés ennyire megosztó ételünk van, mint ez a tipikusan magyar egytál. Gondoljunk csak a kelkáposzta főzelékre. Ugye hogy nem lehet szó nélkül hagyni? Én mindig is nagy főzelékrajongó voltam, szerencsére gyerekként sem sikerült elvenni tőlük a kedvem, amiért édesanyámnak azóta is hálás vagyok. Egy klasszikus főzelékért bármikor hazamegyek ma is."
Szatmári Ferenc agrármérnökből lett szakács és blogger. Huszonhat év után beteljesült régi álma: minden napja a főzésről szól. Könyvében nem a megszokott főzelékek szerepelnek, a zöldségeket izgalmas párosításokban, rengeteg fűszernövénnyel tálalja. Eredeti sűrítési megoldásokat mutat, és nagy hangsúlyt helyez az egészséges táplálkozásra. Könyve a diétázók számára is rendkívül hasznos, számos liszt- és laktózmentes recepttel.