Írd be, mit keresel:

Waldorf-saláta, a finom egészség

A saláta szabadság és kreativitás, de vannak a nagy klasszikusok, ahol érdemes az eredeti alapreceptet megismerni, és csak utána alakítani a magunk kényére és kedvére. Ilyen a zár, a görög saláta és a Waldorf is. Most ez utóbbit nézzük meg közelebbről!

Cookta - 2016.11.11.
Waldorf-saláta, a finom egészség

A Waldorf-saláta egy nagyon egyszerű, egészséges saláta, amelynek alapja alma és zeller, amit majonéz és dió egészít ki. Remek ízharmónia, amit gyakran tobább is variálnak, gazdagítanak mazsolával, zöldsalátával, és persze nem mindegy, hogy gumós zellerből vagy szárzellerből készül, ahogy az sem, hogy milyen fajta, mennyire savanykás vagy épp édes almát használnak hozzá. A majonéz nyugodtan keverhető tejföllel, tejszínnel vagy akár joghurttal, a diónak pedig nagyon jót tesz, ha kissé meg van pirítva.

Azzal együtt, hogy egy kiadós, sőt olcsó, egyszerű saláta, nagyon elegáns és legendás a múltja. A Waldorf-saláta Amerikából származik, a New York-i luxusszálloda, a Waldorf Astoria megnyitójára készült 1897-ben, de a történet még ennél is régebbi, és nemcsak az időben kell visszafelé haladni, de térben is, mégpedig Európába, Baden–Würtenbergbe, még pontosabban Walldorfba. Itt született 1763-ban Johann-Jakob Astor, a legendás Astor dinansztia alapítója, ugyancsak nagy szegénységben. Az ínség elől és a lehetőségek reményében innen vándorolt ki a család a 16 éves Johannal New Yorkba, aki sok munkával, szorgalommal és szerencsével utcaseprőből milliomossá vált, megteremtve így a lehetőséget a későbbi Astoria-hotelbirodalom létrehozására. Dédunokái 1897-ben nyitották meg a Waldorf Astoriát, megemlékezve és örökké híressé téve így a család származási helyét. 

Waldorf-saláta

Hozzávalók:

  • 4 savanykás alma
  • 50 dkg zeller
  • 1 citrom
  • 3 evőkanál majonéz
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 marék dió
  • só, bors

Elkészítés: Az almát félbevágjuk, ha vastag a héja, meghámozzuk, ha nem, akkor rajta hagyhatjuk. A magházat kivágjuk, majd vékonyra szeleteljük, apróra kockázzuk vagy lereszeljük ízlés szerint. A zellert is meghámozzuk, majd lereszeljük, az almához adjuk, meglocsoljuk a citrom levével, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk.

A diót egy száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, majd vágódeszkára öntjük, durvára vágjuk.

A majonézt a tejföllel összekeverjük, a zelleres keverékhez adjuk a dióval együtt, összeforgatjuk, és 1-2 órát érni hagyjuk a hűtőben tálalás előtt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.