Írd be, mit keresel:

Sajttorta csíkosan – zebrasütivel keresztezve

A sajttorta az egyik legzseniálisabb sütemény, rengeteg fajtája létezik, lehet sütött és hűtött, kekszes vagy tésztás alapú, mindegyikre igaz, hogy csupa töltelék, vagyis krémsajt. Az egyetlen hibája, hogy szegény nem túlságosan dekoratív... Hacsak nem vetünk be egy kis furfangot!

Cookta - 2016.11.13.
Sajttorta csíkosan – zebrasütivel keresztezve

A sajttortával ellentétben a zebratorta viszont ugyancsak látványos, mutatós desszert, pedig egy pofonegyszerű kevert tészta, aminek a felét egy kis kakaópor színezi és ízesíti, a csíkosság pedig úgy érhető el, ha felváltva kanalazzuk a kétféle tésztát a kör alakú tortaformába. Ahogy a tészta fokozatosan elterül, úgy válik zebrássá.

Mivel a sajttorta nyers tésztája is hasonló állagú, mint a zebratortáé, adta magát, hogy ötvözzük a kettőt, hiszen akkor feltehetően hasonlóan terül majd a krémsajtos keverék is. És láss csudát: tényleg! Az alja sűrűbben csíkos, hiszen ott több helye van még a tésztának széfolyni, betölteni a tepsit, de ahogy telik a tortaforma, úgy csökken a hely és vastagodnak a csíkok.

A sajttorta alapja krémsajt, esetünkben mascarpone, de készíthető más natúr sajtkrémből is. Ezenkívül csak tojás, tejföl és egy pici liszt kell bele, ízesítésnek egy kis vanília és reszelt citromhéj, no és persze a kakaópor. Pár perc az összeállítása, utána pedig kezdődhet a csíkozás: ehhez vagy kisebb merőkanalat használhatunk, amivel váltakozva rakosgatjuk a kétféle tésztát, vagy két tiszta nejlontasakba tehetjük a kétféle masszát, egyik sarkukat kivágva innen nyomhatjuk felváltva a csokis és a vaníliás krémsajtos csodát.

A végeredmény nemcsak mutatósabb, de finomabb is: ha jóféle holland kakaóport használunk, akkor ízben is sokkal igalmasabb ez a csíkos változat!

Zebracsíkos sajttorta

Hozzávalók:

  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 rúd vanília
  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés: A cukrot keverőtálba mérjük, hozzáadjuk az egész tojásokat, simára keverjük. A vaníliarubat félbevágjuk, kikaparjuk a magjait, a cukros tojáshoz adjuk a mascarponével és a tejföllel, hozzáreszeljük a citrom héját, beleszitáljuk a lisztet, majd robotgéppel krémesre, simára elkeverjük.

A masszát 2 részre osztjuk, az egyikhez hozzákeverjük a kakaóport.

Egy kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, rápattintjuk a karimát. Egy kisebb merőkanállal váltakozva a forma közepére merünk a kétféle tésztából, mindig hagyjuk kicsit elterülni. 

180 fokos sütőbe toljuk, és 35-40 perc alatt megsütjük, nem baj, ha még kicsit remegősnek tűnik a tészta kivételkor, hűlés során meg fog szilárdulni.

Amikor már csak langyos, lepattintjuk a karimát, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Egyszerű, de nagyszerű receptekért ajánljuk: Kóstold meg és vegyél el!

A kötetben több mint 50 modern és ötletes receptet található, csábítási trükkökkel fűszerezve.

A könyvben szereplő minden étel valóban elkészült, mesterséges színezőanyagok és lakkok nélkül, és majdnem mindegyiket természetes fényben, egy átlagos lakásban fényképezték le. Ezek mindenki által elkészíthető receptek, a nagy séfek költeményeivel nem versenghetnek, de nem is a leghétköznapibbak: az ehető anyagok és a találékonyság házasságából születtek, félúton a kémia és a költészet között.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.