Létezik néhány olyan fontos alapanyag, amiből mindig jó, ha van otthon, mert egyszerűen és gyorsan, nagyon változatosan sokféle finomság készülhet. Ilyen a leveles tészta és a tonhal is, amiből az alábbi ínycsiklandozó fonott pite készült.
A leveles tészta azért zseniális, mert rengeteg módon felhasználhatjuk édesen és sósan is, a kiflitől a ropin át a pitéig számtalan finomság készülhet belőle, a legkülönfélébb töltelékekkel. Ebbe a fonott párnába most a tonhal mellett paradicsom, mozzarella és olajbogyó került, ez adja a mediterrán ízvilágot, de ízlés szerint sonka, másféle sajt, újhagyma vagy főtt tojás, esetleg párolt zöldségek is mehetnek bele, a lényeg a technika, amit az alábbi vidóból könnyen elsajátíthat bárki.
Ideális gyors vacsorának vagy akár váratlan vendégek betoppanásakor, mert gyorsan összeállítható, nem igényel különösebb előkészületet, nagyon mutatós és finom.
Tonhal leveles tésztában
Hozzávalók:
Elkészítés: A leveles tésztát sütőpapírral borított tepsibe fektetjük. A leszűrt tonhalat a közepén egyenletesen elosztjuk, rárakosgatjuk a kockára vágott paradicsomot vagy a félbevágott koktélparadicsomokat, a mozzarellát, a felaprított olajbogyót.
A tészta hosszanti oldalait ferdén bevágjuk kb. 1-1,5 centinként. A két végén a tésztát a töltelékre felhajtjuk, majd a tésztacsíkokat a két oldalról felváltva és egymást keresztezve áthajtogatjuk, amíg a tészta mindenhol fedi a tölteléket. Lekenjük felvert tojássárgával.
A pitét 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt megsütjük.