Írd be, mit keresel:

Szakállas pogácsa – triplán sajtos és abbahagyhatatlan

Hamarosan itt a karácsony, így a sok édes és krémes sütemény mellett gondoljunk azon szeretteinkre is, akik inkább egy finom sós süteményt fogyasztanának. Ezért aztán süssünk sós finomságokat is, mely lehet egy egyszerű pogácsa, sajtos rúd... vagy éppen egy finom pogácsa sajtkrémmel összeragasztva. 
Cookta - 2023.11.26.
Szakállas pogácsa – triplán sajtos és abbahagyhatatlan

A kis pogácsákat pikk-pakk megsüthetjük, közben a sajtos krémet is elkészíthetjük, majd nem marad más hátra, mint összeragasztani és reszelt sajtba beleforgatni. Persze előre is dolgozhatunk, az összeragasztással ráérünk közvetlenül tálalás előtt foglalatoskodni. Amennyiben pedig sütés után rögtön összeragasztjuk, akkor hűvös helyen akár pár napig is tárolhatjuk.

Forrás: Kard Éva

Tudom, hogy kicsit tovább tart vele pepecselni, mint egy klasszikus pogácsával, de a sajtkrémmel olyan finom, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni.

Szakállas pogácsa

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 22 dkg margarin
  • 2 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 1,5 kávéskanál só

A kenéshez:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • reszelt sajt

Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a margarint, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt és a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra a tésztát, és egy kisebb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A leeső tésztát gyúrjuk össze, majd újra nyújtsuk ki, szintén szúrjuk ki.

Ezután helyezzük a tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a tejföllel összekevert tojássárgával. Végül szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép aranyszínűre. Ezután vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen.

Forrás: Kard Éva

Sajtkrém

Hozzávalók:

  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojássárgája
  • 2 kávéskanál liszt
  • késhegynyi pirospaprika
  • 1 mokkáskanál só
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg vaj
  • + 10-15 dkg reszelt sajt a forgatáshoz

Elkészítése: A tejfölt keverjük simára a tojássárgával, a sóval, a pirospaprikával és a liszttel, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a gőzfürdőről, majd hűtsük ki egészen.

Amikor a massza teljesen kihűlt, adjuk hozzá először a lágy vajat, majd a reszelt sajtot, és robotgéppel keverjük simára.

A forgatáshoz reszeljünk le 10-15 dkg sajtot. A teljesen kihűlt tésztakorongokat ragasszuk össze a sajtkrémmel, majd forgassuk bele a reszelt sajtba.

Az elkészült pogácsákat azonnal kínálhatjuk, de 1-2 napig hűvös, száraz helyen tárolhatjuk is.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.