Állítólag leveses nemzet vagyunk, az őszi-téli hónapokban mindenképpen igaz ez: nem lehetünk meg melengető levesek nélkül, legyen az első fogás vagy egy tartalmas egytálételnek is beillő változat. Most az egyik legnagyobb kedvenc következik, a hagymaleves, ráadásul cipóban tálalva!
Társoldalunk, a Vous.hu egy nyereményjátékban kereste a legfinomabb laktató őszi levest. Sokféle finom fogás érkezett – illetve sajnos csak a fotójuk 😉 –, klasszikus húsleves, magyaros lebbencsleves, tojásleves, többféle sütőtökkrémleves, de láthatóan a brokkolikrémleves is népszerű. Mind közül viszont egyértelműen és egyöntetűen választottuk ki a tejszínes hagymalevest, amit Páskuly Anett küldött ezzel a kommenttel: „Nálunk ez a leves az abszolút favorit! Egyszerű elkészíteni, nagyon laktató és fenséges!”
Nálunk is ez a kedvenc, egyrészt azért, mert kevés alapanyaggal egy elképesztően harmonikus ízű, gazdag leves készül, nem bonyolult és kimondottan kiadós, lehet zöldséges alaplével is főzni, így vegáknak is ideális, ráadásul az egyik olyan leves, amit a húsimádók is szívesen kanalaznak, mégpedig zokszó nélkül.
Kimondottan laktató a sajtnak és a cipónak köszönhetően, amit folyamatosan tördelhetünk a leves mellé, ahogy kanalazzuk belőle a forró, selymes levest. Aki szeretné variálni, fűszerezze egy kis kakukkfűvel, löttyintésnyi fehérborral – az alkohol elfő a főzés során!
Hagymaleves cipóban tálalva
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy fazékban a megolvasztott vaj és olaj keverékén a megtisztított, félbevágott és felszeletelt vöröshagymákat és a zöldjével együtt felkarikázott újhagymákat 10 percig pároljuk. Sózzuk, megborsozzuk, és a liszttel megszórjuk, felöntjük az alaplével, majd így főzzük 20 percig kis lángon.
A tejszínt hozzáöntjük, összefőzzük, és ha még szükséges, utánafűszerezzük, és reszelünk bele egy kis szerecsendiót is.
A cipók tetejét levágjuk, és kanál segítségével kikakaparjuk a belső puha belüket (amit – hogy ne menjen kárba – megszárítva és ledarálva finom morzsát kaphatunk majd!). A kikapart cipókat, a tetejüket megfordítva, mellé téve a sütőben 10 perc alatt megszárítjuk, pirítjuk.
A cipókba kanalazva tálaljuk a levest, apróra vágott sajtkockával meghintve.