Írd be, mit keresel:

Hagymaleves selymesen, cipóban tálalva

Állítólag leveses nemzet vagyunk, az őszi-téli hónapokban mindenképpen igaz ez: nem lehetünk meg melengető levesek nélkül, legyen az első fogás vagy egy tartalmas egytálételnek is beillő változat. Most az egyik legnagyobb kedvenc következik, a hagymaleves, ráadásul cipóban tálalva!

Cookta - 2016.11.27.
Hagymaleves selymesen, cipóban tálalva

Társoldalunk, a Vous.hu egy nyereményjátékban kereste a legfinomabb laktató őszi levest. Sokféle finom fogás érkezett – illetve sajnos csak a fotójuk 😉 –, klasszikus húsleves, magyaros lebbencsleves, tojásleves, többféle sütőtökkrémleves, de láthatóan a brokkolikrémleves is népszerű. Mind közül viszont egyértelműen és egyöntetűen választottuk ki a tejszínes hagymalevest, amit Páskuly Anett küldött ezzel a kommenttel: „Nálunk ez a leves az abszolút favorit! Egyszerű elkészíteni, nagyon laktató és fenséges!”

Nálunk is ez a kedvenc, egyrészt azért, mert kevés alapanyaggal egy elképesztően harmonikus ízű, gazdag leves készül, nem bonyolult és kimondottan kiadós, lehet zöldséges alaplével is főzni, így vegáknak is ideális, ráadásul az egyik olyan leves, amit a húsimádók is szívesen kanalaznak, mégpedig zokszó nélkül.

Forrás:
Páskuly Anett

Kimondottan laktató a sajtnak és a cipónak köszönhetően, amit folyamatosan tördelhetünk a leves mellé, ahogy kanalazzuk belőle a forró, selymes levest. Aki szeretné variálni, fűszerezze egy kis kakukkfűvel, löttyintésnyi fehérborral – az alkohol elfő a főzés során!

Hagymaleves cipóban tálalva

Hozzávalók:

  • 60 dkg vöröshagyma
  • 1 csokor újhagyma vagy egy vékonyabb póré (zöldjével együtt!)
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 l alaplé (leveskockából is készíthetjük)
  • 2 dl tejszín 
  • 1 evőkanál liszt
  • só, bors
  • fehér bors
  • szerecsendió
  • rozscipók
  • a tálaláshoz apróra vágott sajt ízlés szerint

Elkészítés: Egy fazékban a megolvasztott vaj és olaj keverékén a megtisztított, félbevágott és felszeletelt vöröshagymákat és a zöldjével együtt felkarikázott újhagymákat 10 percig pároljuk. Sózzuk, megborsozzuk, és a liszttel megszórjuk, felöntjük az alaplével, majd így főzzük 20 percig kis lángon. 

A tejszínt hozzáöntjük, összefőzzük, és ha még szükséges, utánafűszerezzük, és reszelünk bele egy kis szerecsendiót is.

A cipók tetejét levágjuk, és kanál segítségével kikakaparjuk a belső puha belüket (amit – hogy ne menjen kárba – megszárítva és ledarálva finom morzsát kaphatunk majd!). A kikapart cipókat, a tetejüket megfordítva, mellé téve a sütőben 10 perc alatt megszárítjuk, pirítjuk.

A cipókba kanalazva tálaljuk a levest, apróra vágott sajtkockával meghintve.

Forrás:
Páskuly Anett

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.