Egyszerű, mégis különleges, illatos, fűszeres, mindenkinek sikerül – ezek jellemzik Jamie Oliver receptjeit, és szerencsére kifogyhatatlan. Megint egy zseniális krumplikörettel rukkolt elő, ami önmagában is beillik egy isteni vacsorának, de ünnepi köretnek is szuper!
A Hasselback-krumpliról már többször írtunk: zseniálisan egyszerű, mutatós és nagyon jól felveszi a fűszerek ízét, miközben pofonegyszerű. A krumplit héjastul be kell vagdosni, majd fűszervajjal, fűszerolajjal meglocsolva vagy a vágatokba mindenféle finomságokat bedugdosni, és így megsütni.
Fantasztikus ötlet, remek technika, amit Jamie most megbolondít – persze pofonegyszerűen.
Karácsonyi Hasselback-krumpli
A krumplikat alaposan megmossuk, majd éles késsel vékonyan bevagdossuk legyezőszerűen, de nem szabad teljesen talpig átvágni. Segítség lehet, ha két fakanál között végezzük ezt, így a fakanál megakadályozza, hogy véletlenül átvágjuk. Kakukkfüvet sóval és olívaolajjal mozsárban krémesre törünk, majd a tepsibe tett krumplikat ezzel alaposan meglocsoljuk. 180 fokos sütőben 45 percig sütjük.
Közben egy másik tepsibe szikkadt kenyérszeleteket és mogyorót teszünk, megszórjuk kakukkfűvel, és a krumpli mellé tesszük a sütőbe 10 percre. Kivéve késes robotgépbe öntjük, hozzámorzsolunk egy kis kéksajtot, morzsásra aprítjuk.
A krumplit meglocsolgatjuk az alatta lévő fűszeres olajjal, egyenletesen meghintjük a kéksajtos-mogyorós kenyérmorzsával, még egy kis kakukkfűvel meghintjük, és a sütőbe visszatolva 15 perc alatt készre sütjük.