A kalács már önmagában ünnepi: tejes-vajas kenyérféle, amit ráadásul meg is tölthetünk, csavarhatunk, fonhatunk, és a legfinomabb változatokért hálát adhatunk a békebeli zsidó konyhának. A zsidó hagyományokban ugyanis minden szombat ünnepnap, így minden szombatra készül kalács, pontosabban barhesz, mákkal vagy szezámmaggal megszórt finom péksütemény. De mi a teendő, ha nagy ünnep van?
A válasz: még gazdagabbá tenni a kalácsot, megtölteni, és ha mód van rá, még mutatósabbá, ellenállhatatlanabbá tenni. A babka ennek tökéletesen megfelel: annyira szépséges, gazdag és ínycsiklandó, hogy arra már nincsenek is szavak, ráadásul nem bonyolult! A kinyújtott kelt tésztát meg kell kenni némi csokis, fahéjas, nutellás vagy ízlés szerinti töltelékkel, feltekerni, majd hosszában félbevágva a két fél tekercset összefonni, ostorrá tekerni. Pofonegyszerű és nagyon mutatós!
A babka orosz–lengyel gyökerekkel bír, zsidó származású nagymamáknak köszönhető, a neve a babuska (nagymama) szóból eredeztethető, akik zseniális kreativitással készítettek az egyszerű kalácstésztából nagyon mutatós és ellenállhatatlanul finom gazdag, ünnepi süteményt. Egyszerűbb, mint hinnénk, mutatjuk fázisfotókkal a készítését!
Csokis babka kalács
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukor felét, hozzáadjuk az instant élesztőt, elkeverjük, 10 percet pihentetjük langyos helyen.
Közben a szoba-hőmérsékletű lisztet, étkezési keményítőt és cukrot összekeverjük, belereszeljük 1 narancs héját. A lágy vajat a maradék cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a felfutott élesztős keveréket és a lisztes mixet, és robotgéppel alaposan kidolgozzuk. Cipóvá formázva tálba tesszük, és 1-2 órára, de akár egész éjszajára hűvös helyen (hűtőben) kelni hagyjuk.
A hűtőből kivéve félretesszük, míg a töltelékhez a csokoládét a vajjal gőz fölött kevergetve megolvasztjuk, a fahéjjal elkeverjük, majd a tűzről levéve hagyjuk langyosra hűlni.
Ekkorra a kelt tészta is feléledt a hűtőhidegből: átdolgozzuk finoman, téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük egyenletesen a csokis krémmel. Hosszanti irányban feltekerjük, hosszában felbevágjuk, majd a két fél tekercset összefonjuk. Félbevágjuk, és két pástétom- vagy őzgerincformába tesszük, 30 percet hagyjuk még kelni langyos helyen.
200 fokos sütőbe toljuk, és kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Kivéve langyosra hűlve a legfinomabb, de hidegen, sőt másnap is nagyon finom!