Írd be, mit keresel:

Nagyon ropogós és illatos: ilyen a házi sajtos keksz

Ünnepek alkalmával az édes és krémes sütemények mellett mindig készül valami sós ropogtatnivaló is. Ez a sajtos keksz éppen megfelel ezeknek a kritériumoknak, mert sós is, és nagyon ropogós is, köszönhetően egy kis csavarnak.

Cookta - 2016.12.12.
Nagyon ropogós és illatos: ilyen a házi sajtos keksz

A tésztához kétféle lisztet kevertem össze, sima búzalisztet és kukoricalisztet, ez utóbbi sokkal ropogósabbá teszi, és ettől lesz nagyon szép sárga. Ezek mellett a tésztába arányaiban elég sok lereszelt zsíros kemény sajt is kerül, amitől elképesztően illatos és aromás, hiszen a kemény sajtok ismérve, hogy érettek, így karakteres ízük van. Én elég sok köménymagot is teszek bele, szeretek ráharapni a kis fűszermagokra, de aki nem szereti, el is hagyhatja.

Forrás:
Kard Éva

A jó vékonyra nyújtott és ropogósra sütött keksz pedig igencsak eteti magát, úgy is mondhatnám, hogy abbahagyhatatlan. Ünnepi borozgatós estékre vagy éppen a fotelban kuporogva egy izgalmas filmet nézve remek nassolnivaló, elkészítése pedig egyáltalán nem macerás. Egy üveg bor mellé szépen becsomagolva pedig gasztroajándéknak sem utolsó.

Forrás:
Kard Éva

Sajtos sós keksz

Hozzávalók:

  • 20 dkg zsíros kemény sajt
  • 10 dkg vaj (hideg)
  • 15 dkg búzaliszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 2 teáskanál köménymag
  • késhegynyi pirospaprika
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 3-4 evőkanál hideg víz
  • 1 tojás a lekenéshez (kicsi)

Elkészítés: A sajtot reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn.

Keverjük össze a kétféle lisztet, a sót és a sütőport, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat. Morzsoljuk össze, keverjük hozzá a reszelt sajtot és a köménymagot, fokozatosan, kanalanként a vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. A vizet apránként adjuk hozzá, mert nem szabad, hogy a tészta ragacsos legyen. A tésztagombócot ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be fél órára a hűtőbe.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra, kenjük le a felvert tojással, és ízlés szerinti méretűre vágjuk fel. Én derelyevágóval 4 x 4 cm-es kockákra vágtam fel. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd villával böködjük meg, hogy sütés közben ne púposodjon majd fel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra. Én légkeverésnél 160 fokon 10 percig sütöttem.

A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Az ünnep előtt már pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen tároljuk. Nagyon finom ropogós.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.