Ünnepek alkalmával az édes és krémes sütemények mellett mindig készül valami sós ropogtatnivaló is. Ez a sajtos keksz éppen megfelel ezeknek a kritériumoknak, mert sós is, és nagyon ropogós is, köszönhetően egy kis csavarnak.
A tésztához kétféle lisztet kevertem össze, sima búzalisztet és kukoricalisztet, ez utóbbi sokkal ropogósabbá teszi, és ettől lesz nagyon szép sárga. Ezek mellett a tésztába arányaiban elég sok lereszelt zsíros kemény sajt is kerül, amitől elképesztően illatos és aromás, hiszen a kemény sajtok ismérve, hogy érettek, így karakteres ízük van. Én elég sok köménymagot is teszek bele, szeretek ráharapni a kis fűszermagokra, de aki nem szereti, el is hagyhatja.
A jó vékonyra nyújtott és ropogósra sütött keksz pedig igencsak eteti magát, úgy is mondhatnám, hogy abbahagyhatatlan. Ünnepi borozgatós estékre vagy éppen a fotelban kuporogva egy izgalmas filmet nézve remek nassolnivaló, elkészítése pedig egyáltalán nem macerás. Egy üveg bor mellé szépen becsomagolva pedig gasztroajándéknak sem utolsó.
Sajtos sós keksz
Hozzávalók:
Elkészítés: A sajtot reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn.
Keverjük össze a kétféle lisztet, a sót és a sütőport, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat. Morzsoljuk össze, keverjük hozzá a reszelt sajtot és a köménymagot, fokozatosan, kanalanként a vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. A vizet apránként adjuk hozzá, mert nem szabad, hogy a tészta ragacsos legyen. A tésztagombócot ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be fél órára a hűtőbe.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra, kenjük le a felvert tojással, és ízlés szerinti méretűre vágjuk fel. Én derelyevágóval 4 x 4 cm-es kockákra vágtam fel. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd villával böködjük meg, hogy sütés közben ne púposodjon majd fel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra. Én légkeverésnél 160 fokon 10 percig sütöttem.
A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Az ünnep előtt már pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen tároljuk. Nagyon finom ropogós.