A különféle pitéknek nincs igazi szezonja, de a könnyű dióhabbal töltött omlós pite mégis az adventi időszak egyik kedvelt süteménye. A dió – ahogy a mák is – erősen kötődik az év végi ünnepkörhöz.
A dió a népi hagyomány szerint az egészség és a jólét szimbóluma, amit karácsonykor és az új esztendő közeledésével érdemes kiemelten fogyasztani, ünnepi süteménybe álmodni. Így tette ezt olvasónk is, aki ünnepi receptversenyünkre küldte ezt a békebeli és nagyon finom desszertet.
„A diós süteményeknek nálunk mindig nagy sikere van, így ezt az egyszerű diós kockát is sokszor megsütöttem már. A tésztát készíthetjük vajjal, de a régebbi időkben a nagymama mindig zsírral gyúrta össze. Persze csakis házi, saját sütésű zsírt használt (használtunk) hozzá, úgy a tészta még omlósabb volt. A töltelék is roppant egyszerű, és még a dióból sem kell hozzá sok. A két omlós tészta között megbújó habkönnyű töltelékkel készült sütemény pedig akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.”
Diós kocka
Hozzávalók egy 22×32 cm-es tepsihez:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához a lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, és morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, ezután adjuk hozzá a tojássárgát és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.
Ezután osszuk két egyenlő részre, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a hűtőbe 30 percre.
Közben a töltelékhez a tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután először keverjük hozzá a kakaót és az őrölt fahéjat, majd a darált diót is. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a diós masszához.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, vagy ízlés szerint zsírozzuk és lisztezzük ki. Vegyük ki a hűtőből a tésztát, és az egyiket nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük a tepsibe. Én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emelem át a tepsibe. Ezután egyenletesen kenjük rá a habos-diós tölteléket, majd óvatosan helyezzük rá a másik kinyújtott tésztát.
Helyezzük be 160 fokra előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35–40 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk hűlni, majd ha langyos, a sütőpapírral együtt emeljük ki a tepsiből, és úgy hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
A receptet és a fotót Kard Sándorné küldte. Köszönjük!
Küldj te is receptet ünnepi receptversenyünkre, és nyerd meg a Nagy Csokoládékönyvet! >>