Írd be, mit keresel:

Diós kocka, a békebeli nagymama-sütemény

A különféle pitéknek nincs igazi szezonja, de a könnyű dióhabbal töltött omlós pite mégis az adventi időszak egyik kedvelt süteménye. A dió – ahogy a mák is – erősen kötődik az év végi ünnepkörhöz.

Cookta - 2016.12.15.
Diós kocka, a békebeli nagymama-sütemény

A dió a népi hagyomány szerint az egészség és a jólét szimbóluma, amit karácsonykor és az új esztendő közeledésével érdemes kiemelten fogyasztani, ünnepi süteménybe álmodni. Így tette ezt olvasónk is, aki ünnepi receptversenyünkre küldte ezt a békebeli és nagyon finom desszertet.

„A diós süteményeknek nálunk mindig nagy sikere van, így ezt az egyszerű diós kockát is sokszor megsütöttem már. A tésztát készíthetjük vajjal, de a régebbi időkben a nagymama mindig zsírral gyúrta össze. Persze csakis házi, saját sütésű zsírt használt (használtunk) hozzá, úgy a tészta még omlósabb volt. A töltelék is roppant egyszerű, és még a dióból sem kell hozzá sok. A két omlós tészta között megbújó habkönnyű töltelékkel készült sütemény pedig akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.”

Forrás:
Kard Sándorné

Diós kocka

Hozzávalók egy 22×32 cm-es tepsihez:
A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 db tojássárga (nagy)
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 15 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál holland kakaópor
  • 6 db egész tojás (nagy)
  • 1 db tojásfehérje

Elkészítés: A tésztához a lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, és morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, ezután adjuk hozzá a tojássárgát és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.

Ezután osszuk két egyenlő részre, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a hűtőbe 30 percre.

Közben a töltelékhez a tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután először keverjük hozzá a kakaót és az őrölt fahéjat, majd a darált diót is. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a diós masszához.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, vagy ízlés szerint zsírozzuk és lisztezzük ki. Vegyük ki a hűtőből a tésztát, és az egyiket nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük a tepsibe. Én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emelem át a tepsibe. Ezután egyenletesen kenjük rá a habos-diós tölteléket, majd óvatosan helyezzük rá a másik kinyújtott tésztát.

Helyezzük be 160 fokra előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35–40 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk hűlni, majd ha langyos, a sütőpapírral együtt emeljük ki a tepsiből, és úgy hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Sándorné

A receptet és a fotót Kard Sándorné küldte. Köszönjük!

Küldj te is receptet ünnepi receptversenyünkre, és nyerd meg a Nagy Csokoládékönyvet! >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.