Írd be, mit keresel:

Gesztenyés töltött pulyka, a karácsonyi klasszikus

Legendája van ennek az ételnek, Angliában és Franciaországban is a karácsonyi menü ékköve, amit jól elkészíteni nagy kihívás, és tengernyi változat és praktika tárgya a tökéletes recept. Nem olyan bonyolult, mint amilyen finom, segítünk is egy páratlan francia recepttel!

Cookta - 2016.12.15.
Gesztenyés töltött pulyka, a karácsonyi klasszikus

Ahogy színesedik a világ, úgy az ünnepi asztalunkra is egyre több máshonnan ellesett fogás kerül a hagyományos klasszikusaink mellé vagy helyett. Nincs ezzel baj, a töltött bébipulyka mutatós és izgalmas, a sovány hús és a jól variálható töltelék sok lehetőséget rejt, amúgy is van pulykánk és gesztenyénk is. Elképesztően izgalmas változatok is léteznek, sokan a karácsonyi családi ebédért és vacsoráért minden extrát bedobnak, például szarvasgombás tölteléket és pezsgőben párolást, de egy igazi klasszikus recept mindennél többet ér.

Mi egy jól bevált és viszonylag egyszerű francia receptet hívtunk segítségül, hagyományos gesztenyés töltelékkel, ami persze nemcsak gesztenye, hanem tejbe áztatott kenyér és darált hús keveréke jól befűszerezve, majd gesztenyével gazdagítva. Nagy előnye, hogy a körettel együtt sül, úgyhogy ezzel már nem lesz külön dolgunk. Biztos sikert érhetünk el vele, ha betartjuk a sütési hőfokot és időt.

Mivel még a bébipulyka esetén is nagy madárról beszélük, aminek át kell sülnie, miközben kiszáradnia nem szabad, ez a legnagyobb kihívás, a tökéletes pulykasülthöz fél kilónként kb. 20–25 perc sütési idővel érdemes számolni az első 30 percben 200 fokon, majd visszavéve a hőt, 170 fokon, légkeverés mellett.

Ha sikerül igazi bébipulykát beszerezni, amolyan 2,5–3 kg körülit, akkor szuper választás lehet a karácsonyi asztalra ez a nagyon finom, gazdag töltelékkel sülő finomság, de készíthetjük más szárnyassal -–csirkével, fácánnal is nagyon finom (kacsa és liba itt nem játszik, ahhoz túl zsíros a töltelék és a szárnyas együtt). 

Objektum doboz

Gesztenyés töltött pulyka

Hozzávalók:

  • 1 db max. 3 kg-os bébipulyka
  • 20 dkg toast kenyér
  • 1,5 dl tej
  • 4 salottahagyma
  • 10 dkg vaj
  • 30 dkg darált borjúhús (vagy csirke, pulyka)
  • 30 dkg főtt gesztenye
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3-4 ág kakukkfű
  • 5 cl konyak
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 2 dl alaplé
  • 1,5 kg apróbb szemű, vékonyhéjú burgonya
  • 2-3 alma cikkekre vágva (opcionális)

Elkészítés: A töltelékhez a toast kenyeret felaprítjuk, tálba tesszük, meglocsoljuk a tejjel, félretesszük.

A megtisztított és felaprított salottahagymát a felolvasztott vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, átforgatjuk, majd a tejes kenyeret is hozzáadjuk, valamint a főtt gesztenyét, a felaprított petrezselymet és a száráról lehúzott kakukkfűleveleket, a konyakkal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk. Alaposan összeforgatjuk, néhány perc alatt összepirítjuk.

A bébipulykát kívül-belül sózzuk és borsozzuk, majd a kicsit pihentetett és kissé kihűlt töltelékkel megtöltjük. Kívülről olívaolajjal – vagy olvasztott vajjal – alaposan átmasszírozzuk, tepsibe tesszük, 2 dl alaplevet öntünk alá.

A krumplit alaposan megmossuk, ha almát is használunk, akkor azt cikkekre vágjuk, majd a szárnyas köré rakosgatjuk a tepsibe. 

200 fokos sütőbe toljuk, majd 30 perc után visszavesszük a hőt, és 170 fokos sütőben még legalább 1 órát sütjük, de inkább 1 óra 30 percet. Időnként érdemes meglocsolgatni a pecsenyelével, de nem túl gyakran, mert a nyitogatásnál gőz és hő is távozik a sütőből.

Ha megsült, a sütőből kivéve alufóliával letakarjuk, hogy a gőzben még puhuljon, 20 perc pihentetés után érdemes tálalni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.