A narancs nem csak édességek kiegészítője vagy gyümölcssaláta alapanyaga lehet: Szicíliában sós saláta főszereplője, ami többek között népszerű szereplője a karácsonyi menünek is.
Nagyon egyszerű és finom, emellett kalóriaszegény és mindenmentes, tele van rosttal és vitaminnal, és valóban helye lehet bármilyen ünnepi asztalon, nemcsak izgalmas ízvilága és finomsága okán, hanem azért is, mert segíti az emésztést, ami ünnepi lakmározások alkalmával nem utolsó szempont…
Többféle változatban létezik, alapja az édes narancs, amit karikázhatunk vagy filézhetünk is. Ehhez jön ízlés szerint vékonyra szeletelt édeskömény vagy lilahagyma, illetve az olajbogyó, só, bors és a jó minőségű olívaolaj. Valójában ennyi csupán, de tovább gazdagítható akár vékony csíkokra vágott sárgarépával, szárzellerrel, rukkolával, néhány szardellafilével…
Nagyon mutatós hagyományos narancsból is, de készülhet vérnaranccsal is, akár a kettő keverékével. Istenien illik sült halakhoz, szárnyasokhoz, de tálalhatjuk előételként is.
Szicíliai narancssaláta
Hozzávalók:
Elkészítés: Az egyik narancsot megmossuk alaposan, a héját vékonyan zöldséghámozóval levágjuk, vékony csíkokra vágjuk (vagy egyszerűen lereszeljük). A narancsokat meghámozzuk, felkarikázzuk vagy kifilézzük. Az édesköményt megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Mindkettőt salátástálba tesszük, hozzáadjuk az olívabogyót és a narancshéjat, valamint a vékonyra szelt lilahagymát, sózzuk, borsot őrölünk rá, majd meglocsoljuk olívaolajjal. Összeforgatjuk, és akár azonnal tálaljuk, ha használunk lilahagymát, akkor 10–15 percet pihentetjük, hogy a sótól és a citrustól kissé megereszkedjen a hagyma.