A sovány, fehér húsú pisztrángban sohasem csalódhatunk: amíg más halfélékből kifoghatunk nem igazán minőségit, addig a pisztránggal mindig biztosra mehetünk. Főleg akkor, ha vajjal és mandulával készítjük!
Ha nem is csermelyekből kerül hozzánk ma már a pisztráng, mint Schubert idejében, de mindig sovány, csupa hús, mert hiszen lételeme a mozgás, az árral szemben úszás, egyszerűen nem marad meg olyan környezetben, ahol nem mozoghat állandóan. Ennek köszönhetően hófehér és sovány a halhús, nem túl karakteres, szerencsére nem is túl szálkás: jól fűszerezve, kellő mennyiségű vajjal és fűszerrel fantasztikusan finom, gyorsan elkészül, és ma már szerencsére elég könnyen beszerezhető.
A kb. 15-20 centis halak nagyon sokféle módon fűszerezhetőek, és valójában akkor a leggusztábbak, ha egészben tálaljuk, de így elég kiadósak, szóval úgy érdemes készíteni, hogy ő lesz az ünnepi étkezés fénypontja. Egy könnyű előétel vagy leves előtte, egy finom, de nem túl hangsúlyos desszert utána – ez így tökéletes, de ennél többet ne nagyon kombináljunk köré.
Azért is zseniális ez a mandulás pisztráng, mert nagyon egyszerűen előkészíthető, 5-10 perc az effektív munka vele, ami egy ünnepi étel kapcsán ritkán elmondható, és igaz ugyan, hogy frissen a legfinomabb, illetve csakis frissen sütve finom, de jól előkészíthető, nyugodtan betolhatjuk a sütőbe egyszerűen a leves tálalásakor: így lesz a legfinomabb!
Köretként egy színes saláta vagy céklával, zellerrel gazdagított krumplipüré is tökéletes hozzá, de egy fűszeres steakburgonya is remek kísérője lehet!
Mennyei mandulás pisztráng
Hozzávalók:
Elkészítés: A pisztrángot folyó víz alatt alaposan megmossuk, leszárítjuk, kívül-belül sózzuk és borsozzuk. A petrezselymet és a citromot alaposan megmossuk, a petrezselymet és a kaprot durvára vágjuk, a citromot először félbevágjuk, az egyik felét pedig megfelezzük, és így vágjuk félkarikákra. Az egészben hagyott fél citrom levével meglocsoljuk a halakat kívül és belül.
A citromszeleteket és a durvára vágott petrezselymet és kaprot a halak hasüregébe rakjuk. A vaj 2/3 részét szeletekre vágjuk, és ezt is a halak belsejébe tesszük egyenletesen elosztva.
Kevés olajjal kikent tepsibe tesszük a pisztrángokat, pici olívalajjal és a fehérborral meglocsoljuk, és 200 fokos sütőbe toljuk 15-18 percre.
Közben a maradék vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a szeletelt mandulát, és 1-2 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett, kissé megpirítjuk, míg kellemes illata és aranybarna színe nem lesz a mandulának és a vajnak.
A pisztrángot kivesszük a sütőből, tányérokra rakjuk, egyenletesen rákanalazzuk a pirított mandulás vajat, és ízlés szerinti körettel tálaljuk.