Írd be, mit keresel:

Mézeskalács, az elmaradhatatlan

Gondolom, nemcsak nálunk elmaradhatatlan a mézeskalács karácsonykor, ami nemcsak süteményként, de díszként is nagy szerepet játszik. Kerül belőle a karácsonyfára is, illata betölti egész otthonunkat, ráadásul jó móka gyerekekkel együtt készíteni.

Cookta - 2016.12.22.
Mézeskalács, az elmaradhatatlan

Jól bevált recept, bizonyított már, mindig ezt használom, nagyon egyszerű és finom, csak arra kell figyelni, hogy tényleg pihenjen eleget a tészta. A méz és a liszt fajtájától függően eltérhet a mézeskalácshoz felhasznált liszt mennyisége, úgyhogy figyelni kell, és mindig kellően lisztezni, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Forrás:
Színek és virágok blog

A tészta összeállítása és gyúrása is deszkán történik, először kanállal vagy keverőlapáttal kezdem el, majd amikor kissé összeállt, akkor veszem „kézbe” a dolgokat, vagyis a tésztát. Arra érdemes figyelni, hogy a tészta ne ragadjon, apránként lisztezzük, ha szükséges, inkább lágy tésztát kell kapnunk, mert a pihentetés alatt egy kicsit meg fog keményedni.

Forrás:
Színek és virágok blog

Mézeskalács

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 nagy evőkanál szódabikarbóna
  • 10-15 dkg porcukor
  • 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1,5 dl méz
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg margarin

A mázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 12 dkg porcukor

Elkészítés: A mézet edényben felmelegítjük, és állandó kevergetés mellett feloldjuk benne a margarint. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáöntjük a tejet.

A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, a szódabikarbónát, a porcukrot és a fűszerkeveréket hozzáadjuk, és kanállal vagy keverőlapáttal összekeverjük, és kúpszerű formát alakítunk ki. A tejjel összekevert mézet fokozatosan a liszt közé keverjük, és lassan összedolgozzuk a száraz alapanyagokkal. Ha a tészta még ragad a gyúródeszkához vagy a kezünkhöz, gyúrjunk hozzá még egy kevés lisztet! A tészta inkább lágy legyen, mint kemény, mert a pihentetés alatt úgyis megkeményedik egy kissé.

Az összegyúrt tésztát csomagoljuk fóliába, és tegyük be a hűtőszekrénybe legalább egy éjszakára.

A pihentetett tésztát nyújtás előtt hagyjuk szoba-hőmérsékletűre felmelegedni! A tésztából szakítsunk le egy nagyobb ökölnyi darabot, és tegyük a gyúródeszkára. Gyúrjuk össze még egyszer jó alaposan. Ha ragad, szórjunk alá még lisztet, és gyúrjuk össze. Azután a tenyerünkkel görgetve formáljunk belőle a deszkán golyót. Szórjunk lisztet vékonyan a gyúródeszkára és a golyó tetejére, majd sodrófával nyújtsuk ki! Időnként emeljük meg a tésztát, és szórjunk alá lisztet, nehogy leragadjon. Egyenletes vastagságúra nyújtsuk, kb. 2-3 mm-esre. Mielőtt a formával való szaggatást elkezdjük, nézzük meg, nem ragadt-e le!

A tésztából lisztbe mártott kiszúróformákkal szaggathatunk ki különféle mintákat. Ha szeretnénk felakasztani, akkor most kell kiszúrni az akasztó helyét.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk egymástól kicsit távolabb, és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük, de figyeljünk, mert gyorsan sül-pirul! A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha szeretnénk fehér mázzal díszíteni, akkor 1 tojásfehérjét verjünk kemény habbá, majd apránként hozzákeverjük a porcukrot, míg sűrű, fényes habot kapunk. Nyomózsákba vagy tiszta nejlonzacskóba töltjük, a sarkára pici lukat vágunk, és kidíszítjük a mézeskalácsokat. Hagyjuk teljesen megszáradni.

Forrás:
Színek és virágok blog

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.