Egy ünnepi ebéd vagy vacsora fénypontja mindig a desszert. Egy csupa krém, könnyű és kellemesen fűszeres édesség mindig osztatlan sikert arat: pont ilyen a panna cotta, az olaszok egyik híres és közkedvelt nyalánksága, ami nemcsak finom és mutatós, de elkészíteni is rémegyszerű.
A panna cotta valójában „főzött tejszín”, legalábbis szó szerinti fordításban, és a valóságban sem sokkal bonyolultabb, hiszen a fűszerezett, édesített tejszínt és felforrósított csak egy kis zselatinnal kell elkeverni, majd hűtőben megdermeszteni.
Mivel az édes tejszín önmagában semleges ízvilágú, ezért érdemes valamilyen izgalmas fűszerrel megbolondítani. Tehetünk bele vaníliát, fahéjat, teát vagy zöld teát, kávét vagy gyümölcsöt, mézeskalács-fűszerkeveréket hangulatunk és ízlésünk szerint.
A Cookta Nagy Csokoládékönyvéből mi egy mesésen finom ünnepi változatot, egy kardamomos-kakaós receptet mutatunk. Pinczel Orsolya, a recept megálmodójának tanácsa, hogy mivel a kardamom igen intenzív fűszer, vigyázzunk vele: bár csak pár apró magocskáról van szó, óvatosan fűszerezzünk vele, és hagyjuk, hogy a kakaó is teret kapjon mellette.
Bár a fűszerektől már önmagában ünnepi ez a selymes desszert, a tálalásnál még emelhetünk a fényén, ha mutatósan és kreatívan bogyós gyümölcsökkel, habcsókkal, kekszmorzsával, kókuszcsipsszel díszítjük!
Panna cotta kardamommal és kakaóval
Elkészítési idő: 25 perc + dermedés
Hozzávalók:
Elkészítés: A zselatint áztassuk be hideg vízbe.
A tejszínt, a tejet, a vaníliarudat, a sót és a kardamom magjait tegyük egy edénybe, és kezdjük el melegíteni. A vaníliarudat most nem vágjuk fel, egyben főzzük bele, nem cél a nagyon domináns vaníliás íz, azt szeretnénk, hogy csak a háttérben érezzük. Forráspont előtt húzzuk le a tűzről, tegyünk rá bátran fóliát úgy, hogy a gőz sehol se szökhessen ki, és infuzionáljuk 10 percig (így a fűszer átadja aromáit a tejszínnek).
Ha letelt az idő, szűrjük át, tegyük vissza az edénybe, és ismét kezdjük főzni alacsony lángol. Keverjük el benne a kakaóport és a cukrot, hagyjuk, hogy elolvadhasson. Csavarjuk ki a zselatint és adjuk hozzá ezt is, de vigyázzunk, hogy ekkor már ne forraljuk.
Hűtsük, majd öntsük tálkákba vagy akár szép alakú csészékbe, és rakjuk hűtőbe.
Pár óra elteltével, mikor a zselatin már behúzott, mártsuk meleg vízbe pár pillanatra a formák alját, hogy könnyebben kipottyanhasson a panna cotta belőle, és tányérra borítva tálaljuk gusztusosan.