A karácsonyban az (lenne) a legjobb, hogy meghitten és ünnepien kuckózhatunk egy kicsit, egy finom extra reggelit készítünk kelt tésztával, illatosat és különlegeset, közben pedig, míg kel a tészta, a karácsonyfa alatt újra végigörömködjük ajándékainkat.
Persze nem mindenkinek ilyen idillien békés a karácsony, vannak olyanok, akik végig szaladgálnak családtól családig az ünnepek alatt. Az viszont biztos, hogy a jó élményeket a meghitt és békés perceknek, óráknak köszönhetjük, sosem a rohanós és megfelelős, illedelmes együttléteknek. Jó legalább egy napot együtt töltenie a szűk családnak, bolondozni, együtt lenni, társasozni, együtt sütni-főzni, a karácsonyi fényekben fürdőzni, a fa alatt olvasgatni, egyszerűen lazázni együtt!
Ehhez a hangulathoz ideális a karácsonyi kelt csiga receptünk, ami tulajdonképpen egy egyszerű kelt tészta, vaníliás-mazsolás töltelékkel, ami attól ünnepi, hogy nagyon mutatós és ötletes, a csigák ugyanis fenyőt formáznak, amit feldíszíthetünk egy kis cukormázzal és koktélcseresznyével. Csapatmunkához, közös főzéshez is remek, jó játék minden munkafolyamat, és persze tovább is díszíthető a fa egy kis szeletelt mandulával, darált dióval, pirított mogyoróval…
Akiknél a „szaladós”, családlátogatós változat a tradíció, azok vihetik ajándékba vagy készíthetik vendégvárónak ezt a mutatós finomságot, úgy is nagy sikere lesz!
Illatos karácsonyi csiga mazsolával
Hozzávalók:
A tésztához:
A kenéshez:
Valamint:
Elkészítés: A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a porélesztőt elkeverjük benne. A vajat félpuhára olvasztjuk, a liszthez adjuk a cukorral és az élesztős tejjel, dagasztófejes robotgéppel simára kidolgozzuk. Konyharuhával letakarva langyos helyen 30–40 perc alatt duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a mazsolát forró vízbe áztatjuk. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a vaníliás cukorral és a fahéjjal.
Ha megkelt a tészta, lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk, majd téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a vaníliás-fahéjas vajjal, megszórjük a lecsepegtetett mazsolával. A tésztát a hosszanti irányban feltekerjük, és 11 egyenlő darabba vágjuk.
Sütőpapírral borított tepsire rakjuk a tekercseket úgy, hogy egy fenyőt formázzanak, lazán összeérhetnek, de még kelni és dagadni fognak, úgyhogy nem kell túl szorosan. Még fél órát pihentetjük langyos helyen.
Ezután 180 fokos sütőbe toljuk, és 25–30 perc alatt megsütjük. Közben 1 evőkanál vajat megolvasztunk, majd 1 teáskanál porcukorral elkeverjük. A sütőből kivett, még meleg karácsonyfát egyenletesen megkenjük vele, és hűlni hagyjuk.
A díszítéshez 5 dkg porcukorhoz 1-2 evőkkanál citromlevet adunk, picit színezhetjük a koktélcseresznye levével, simára keverjük, ezzel díszítjük fel a fenyőfánkat, illetve az édes koktélcseresznyével.