Írd be, mit keresel:

Mákos karácsonyfa, a mennyei last minute süti

Mindenkivel előfordul, hogy elkalkulálja magát, vagy épp nem jól sikerül az egyik ünnepi fogás, és jó lenne valami S. O. S. megoldás. Van! Olyan receptet hoztunk, ami lehet édes és sós, előétel vagy desszert, sőt vendégségbe is vihetjük, mert nagyon mutatós, és garantáltan sikert arat!

Cookta - 2023.12.26.
Mákos karácsonyfa, a mennyei last minute süti

A leveles tészta az egyik legjobb barátunk a konyhában: egyrészt elég jó minőségben készen kapható, sokáig eláll és bármikor előkapható. Süthetünk belőle sós aprósütit, ropogós sajtos rudat, sós lepényt vagy édes pitét, tiroli rétest, kis lekváros, túrós, almás vagy épp nutellás batyukat és leveleket, és még hosszan sorolhatnánk… Szóval mindig legyen belőle otthon, mert egy gyors vacsorához éppen úgy jól jöhet, mint egy ünnepi desszerthez.

A sokféle felhasználási lehetőség közül most egy látványos karácsonyi változatot mutatunk, egy fenyővé formázott töltött leveles sütit, amit mákkal töltöttünk, de természetesen bármi mással is elkészíthető. Előételnek például kerülhet bele egy kis zöld pesto és reszelt füstölt sajt, vagy vékonyra csíkozott lazac és krémsajt, a tetejét pedig megszórhatjuk különféle magokkal. Ha desszertnek készítjük, akkor egy kis Nutellával vagy lekvárral a legegyszerűbb megtölteni, de ha már karácsony, akkor készíthetünk egy gyors máktölteléket egy kis reszelt citromhéjjal, mézzel…

Mákos karácsonyfa

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 15 dkg darált mák
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 5 dkg mazsola
  • 1 dl víz
  • őrölt fahéj
  • reszelt citromhéj, narancshéj
  • 1 tojás a lekenéshez

A díszítéshez:

  • porcukor
  • szeletelt mandula
  • aszalt áfonya
  • díszítő cukorka

Elkészítés: A töltelékhez a vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, egy kevés őrölt fahéjat, a reszelt citrushéjat, elkeverjük, félretesszük.

A leveles tésztát kiterítjük, kicsit még nyújtunk rajta, majd 2 háromszöget levágunk róla úgy, hogy fent középről jobb és bal oldal alsó sarokba jussunk, így egy nagy és két kicsi háromszöget kapunk. Egy sütőpapíral bélelt tepsibe a két kisebb tésztát úgy illesztjük össze, hogy a nagy háromszög alakját kapjuk, egyenletesen megkenjük a mákos töltelékkel, majd ráterítjük a nagy háromszöget.

Lekenjük felvert tojással, majd egy éles késsel két oldalon ujjnyi távolságra átvágjuk a tésztát úgy, hogy középen a „fa” törzse egyben maradjon, majd a tésztacsíkokat lazán megcsavarjuk.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve meghintjük porcukorral, díszíthetjük a havas fenyőnket szeletelt mandulával, aszalt áfonyával és hópelyhes díszítőcukorkával.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.