Írd be, mit keresel:

Lencseleves kiadósan, kolbásszal és kapros krumpligombóccal

A lencse megkerülhetetlen az év első napján! A megszokott, hagyományos lencseleves helyett készítsünk egy kolbászos és kapros krumpligombóccal megbolondított változatot. Lehet, a gombócnak köszönhetően kicsit több időt kell majd ráfordítanunk, de az elkészült leves olyan finom, hogy mindezért kárpótol majd bennünket.

Cookta - 2017.01.01.
Lencseleves kiadósan, kolbásszal és kapros krumpligombóccal

Sűrű és tartalmas, egytálételnek is beillik ez a gazdag leves, amibe a lencse mellett került egy kis krumpli is, sőt kétféle kolbászt is tettem bele, így kellően fűszeres – füstös és paprikás –, melengető leves született. 

A krumpligombóc talán szokatlannak tűnhet, de mondhatom, nagyon jól illik hozzá, és egyszerűen elkészíthető, míg a leves fő. Aki nem szereti a kaprot, készítheti petrezselyemmel vagy snidlinggel is, de szerintem a kapor nagyon frissé, üdévé teszi, és meglepően jól harmonizál a kolbászos levessel.

Forrás:
Kard Éva

Kolbászos lencseleves kapros krumpligombóccal

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 3 db debreceni
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db krumpli (közepes)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 db babérlevél
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 l víz

Elkészítés: A lencsét válogassuk át, majd alaposan mossuk meg. A füstölt kolbászt és a debrecenit karikázzuk fel. A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockára. A vöröshagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd a vöröshagymát vágjuk fel apróra.

A lencsét tegyük egy edénybe, öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a babérlevelet, szórjuk meg egy kevés sóval, forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és szép lassan főzzük.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt, és pár perc alatt süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból.

A visszamaradt zsiradékot szórjuk meg a liszttel, és pirítsuk pár pillanatig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, és keverjük alaposan össze. Ezután hagyjuk pár percig hűlni, majd öntsük fel egy pohár hideg vízzel, és keverjük csomómentesre.

A vízzel felengedett rántást öntsük a lencséhez, tegyük bele az előzőleg elősütött kolbászkarikákat, és tegyük bele az apróra vágott krumplit is. Ezután addig főzzük a levest, míg a lencse és a krumpli is megpuhul. Arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük a lencsét!

Amíg a leves fő, készítsük el a kapros krumpligombócot.

Forrás:
Kard Éva

Kapros krumpligombóc

Hozzávalók:

  • 2 db krumpli (közepes)
  • 1 db tojás
  • 1 kisebb csokor kapor
  • 3-4 evőkanál liszt

Elkészítés: A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra, és enyhén sós vízben főzzük puhára. Amikor megfőtt, szűrjük le, és még melegen nyomjuk át a krumplinyomón, vagy krumplinyomó hiányában villával alaposan törjük össze. Ezután hűtsük ki teljesen.

Amikor a krumpli kihűlt, szórjuk meg egy pici sóval, majd adjuk hozzá a több mint fele lisztet, az apróra vágott kaprot, az egész tojást, majd gyúrjuk össze. Gyúrás közben apránként adjunk még hozzá annyi lisztet, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk, ne legyen se túl lágy, se pedig túl kemény.

Ezután nedves kézzel formázzunk kisebb gombócokat, majd enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt készre. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, főzzük még 3-4 percig, majd szedjük ki a vízből, csepegtessük le, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd helyezzünk bele pár darab gombócot, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.