Ha hidegről, télről, illetve ezek ellen biztosan ható fortélyról van szó, akkor bátran fordulhatunk a svédekhez, akiknek ugyancsak nagy tapasztalatuk van a témában a fagyos északon. Forralt boruk, a glögg is bizonyíték erre.
A glögg egy nagyon illatos és fűszeres bor alapú forró ital, jóval több alkoholt tartalmaz, mint a nálunk hagyományosnak tartott forralt bor, ennek oka, hogy a magasabb alkoholfoknak erősebb a fűtőértéke, ami a nagy hidegben nem mellékes. A glögg szó maga felmelegítést jelent, és hasonló neveken – gløgg, glögi – találkozhatunk vele a többi skandináv országban is.
Ez a forró ital nemcsak alkoholtartalmában, de gazdagságában is eltér a klasszikus forralt bortól, tulajdonképpen már egyfajta puncsként is tekinthetünk rá. Sokféle receptje létezik, de általánosan elmondható, hogy az alapja mindig vörösbor, amit pálinka, vodka vagy brandy gazdagít, fűszerei a szokásos szegfűszeg, fahéj és narancs mellett a kardamom és a gyömbér is, valamint egész hámozott mandulát és mazsolát vagy vörösáfonyát is tesznek bele, ami ízesíti is, de a végén elrágcsálható az alkohollal átitatott gyümölcs és csonthéjas…
Hideg napokon egy kiadós séta, szánkózás vagy síelés után egész biztosan átmelegít belőle egy pohár, de magas alkoholtartalma miatt érdemes mértékkel kortyolgatni!
Glögg
Hozzávalók:
Elkészítés: Séta, síelés vagy szánkózás előtt a fahéjat, a szegfűszeget, a hüvelyéből kibontott kardamommagokat és a gyömbért egy tálkába tesszük, ráöntjük a pálinkát, és hagyjuk ázni felhasználásig. A cukrot egy lábasba tesszük, felöntjük a vörösborral, lefedjük, és ezt is félretesszük.
Amikor hazaértünk a hidegből, a fűszereket a pálinkával együtt a cukros borhoz öntjük, hozzáadjuk a felszeletelt vagy felkockázott narancsot, a mazsolát vagy a vörösáfonyát és a mandulát, és kb. 60–70 fokig hevítjük, majd a tűzről levéve még 5 percet állni hagyjuk, majd poharakba osztva kínáljuk, kortyoljuk.