Aszalt szilva, marcipán, édes darált mandula, mindez egy kis ágyas pálinkával megfejelve, omlós kelt tésztába töltve – mennyei téli desszert, ami egyszerre házias, ünnepi, nagyon mutatós és elképesztően finom.
A karácsonyi bejgli továbbgondolásából született olvasónk, Veronika csodás kalácskoszorúja, amiben a megszokott diós és mákos tölteléket váltotta ki darált mandulával és ágyas szilvapálinkába áztatott aszalt szilvával. Ráadásul a szilvákat megtöltötte mandulával, majd ezekkel töltötte meg a vajjal gazdagított kelt tésztát. Nem bonyolult, mégis elképesztően elegáns és finom, aminek egyik titka, hogy egy egész éjszakát pihen és kel a hűtőben a finom sütemény.
„Különleges ízt érhetünk el az ágyas szilvapálinkával, amely még inkább hangsúlyozza a szilva aromáit, a marcipán és a darált mandula íze pedig nagyon jól illik a szilvához. Attól sem kell tartanunk, hogy a végeredmény egy intenzív alkoholos desszert lesz, mert az áztatás és a sütés közben az alkoholtartalom elpárolog. A marcipán krémszerűvé válik a süteményben, ami még inkább fokozza az ízhatást.
A tésztába sima fehér liszt helyett használhatunk fehér tönkölybúzalisztet, a töltelékekhez pedig lehetőleg barna nádcukrot használjunk, de ezt helyettesíthetjük sztíviával vagy más édesítőszerrel is.”
Marcipános, aszalt szilvás kalácskoszorú
Hozzávalók:
A kenéshez:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához az élesztőt a tejben egy csipet cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összegyúrom. Nem hagyom kelni, rögtön kinyújtom, kb. 3-4 mm vastagra.
A töltelékhez az aszalt szilvát előző nap beáztatom a szilvapálinkába, majd ezt a felhasználáskor lecsöpögtetem. A szilvák belsejét megtöltöm marcipánmasszával.
A kinyújtott tésztát meghintem enyhén cukrozott darált mandulával, majd elrendezem rajta egyenletesen a töltött szilvákat, és feltekerem (közben egy kissé óvatosan megnyomkodom, hogy ne dudorodjanak nagyon a szilvaszemek), egy sávot szabadon hagyok, hogy amikor feltekerem, akkor ez legyen a kalács talpa. Enyhén kivajazott sütőformába fektetem.
A tejjel elkevert tojássárgájával megkenem, először hosszanti irányba, 30 perc eltelte után keresztirányban is lekenem, majd pár órára hűtőbe teszem, pihentetem. Majd megkenem a tojásfehérjével, és éjszakára a hűtőben hagyom.
Sütés előtt hurkapálcával, kötőtűvel koppanásig megszurkálom, hogy a süléskor keletkező gőz szabadon távozni tudjon. Előmelegített sütőbe teszem, 180 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm.
Kihűlés után szeletelve tálaljuk.
A receptet és a fotót Szabó Veronika küldte. Köszönjük!