Írd be, mit keresel:

Gazdag téli kalácskoszorú – marcipánnal és aszalt szilvával

Aszalt szilva, marcipán, édes darált mandula, mindez egy kis ágyas pálinkával megfejelve, omlós kelt tésztába töltve – mennyei téli desszert, ami egyszerre házias, ünnepi, nagyon mutatós és elképesztően finom.

Cookta - 2017.01.22.
Gazdag téli kalácskoszorú – marcipánnal és aszalt szilvával

A karácsonyi bejgli továbbgondolásából született olvasónk, Veronika csodás kalácskoszorúja, amiben a megszokott diós és mákos tölteléket váltotta ki darált mandulával és ágyas szilvapálinkába áztatott aszalt szilvával. Ráadásul a szilvákat megtöltötte mandulával, majd ezekkel töltötte meg a vajjal gazdagított kelt tésztát. Nem bonyolult, mégis elképesztően elegáns és finom, aminek egyik titka, hogy egy egész éjszakát pihen és kel a hűtőben a finom sütemény.

„Különleges ízt érhetünk el az ágyas szilvapálinkával, amely még inkább hangsúlyozza a szilva aromáit, a marcipán és a darált mandula íze pedig nagyon jól illik a szilvához. Attól sem kell tartanunk, hogy a végeredmény egy intenzív alkoholos desszert lesz, mert az áztatás és a sütés közben az alkoholtartalom elpárolog. A marcipán krémszerűvé válik a süteményben, ami még inkább fokozza az ízhatást.

Forrás:
Szabó Veronika

A tésztába sima fehér liszt helyett használhatunk fehér tönkölybúzalisztet, a töltelékekhez pedig lehetőleg barna nádcukrot használjunk, de ezt helyettesíthetjük sztíviával vagy más édesítőszerrel is.”

Marcipános, aszalt szilvás kalácskoszorú

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál porcukor (barna cukor)
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál tejföl
  • pici só

A kenéshez:

  • 1 tojássárgája elkeverve néhány csepp tejjel
  • 1 tojásfehérje szintén kenéshez

A töltelékhez:

  • 25 dkg aszalt szilva
  • 15 dkg marcipán massza
  • 10 dkg cukrozott darált mandula
  • 1 dl ágyas szilvapálinka

Elkészítés: A tésztához az élesztőt a tejben egy csipet cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összegyúrom. Nem hagyom kelni, rögtön kinyújtom, kb. 3-4 mm vastagra.

A töltelékhez az aszalt szilvát előző nap beáztatom a szilvapálinkába, majd ezt a felhasználáskor lecsöpögtetem. A szilvák belsejét megtöltöm marcipánmasszával.

A kinyújtott tésztát meghintem enyhén cukrozott darált mandulával, majd elrendezem rajta egyenletesen a töltött szilvákat, és feltekerem (közben egy kissé óvatosan megnyomkodom, hogy ne dudorodjanak nagyon a szilvaszemek), egy sávot szabadon hagyok, hogy amikor feltekerem, akkor ez legyen a kalács talpa. Enyhén kivajazott sütőformába fektetem.

A tejjel elkevert tojássárgájával megkenem, először hosszanti irányba, 30 perc eltelte után keresztirányban is lekenem, majd pár órára hűtőbe teszem, pihentetem. Majd megkenem a tojásfehérjével, és éjszakára a hűtőben hagyom. 

Sütés előtt hurkapálcával, kötőtűvel koppanásig megszurkálom, hogy a süléskor keletkező gőz szabadon távozni tudjon. Előmelegített sütőbe teszem, 180 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm.

Kihűlés után szeletelve tálaljuk.

Forrás:
Szabó Veronika

A receptet és a fotót Szabó Veronika küldte. Köszönjük!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.