Írd be, mit keresel:

Lencséből hamburger – csak vegetáriánusoknak!

Nem a húsevőket szeretnénk meggyőzni, hogy a lencsés hamburger jobb, mint a húsos, hanem a vegetáriánusoknak próbálunk alternatívát kínálni a húspogácsa helyett egy fehérjében és ízekben gazdag, nagyon finom és húsmentes burgerre.

Cookta - 2017.01.27.
Lencséből hamburger – csak vegetáriánusoknak!

Akár ideológiai, akár egészségtudatossági okokból választja valaki a vega étrendet, nincs könnyű dolga a manapság oly népszerű street food ételeket kínáló helyeken. Leggyakrabban sajtot vagy tofut sütnek, és ezt teszik a vega burgerbe, pedig fehérjedús, ízletes „húspogácsa” is kerülhetne bele. A főtt lencse ehhez tökéletes alapanyag, elképesztően jól fűszerezhető, nagyon egészséges, és akár egészen gyorsan varázsolható belőle egy ízletes burger, ha a főtt lencsét konzerv formában használjuk hozzá.

Ha nyers lencsét használunk, akkor érdemes egy éjszakára beáztatni, majd babérlevéllel és sóval kb. 30 perc alatt megfőzni, majd leszűrni: innentől salátának vagy burgernek is tökéletes alapanyag.

Gyors videó a munkamenetről, alatta pedig a részletes recept!

Objektum doboz

Lencsés hamburger, vagyis inkább: lencsés burger

Hozzávalók:
A lencsepogácsához:

  • 40 dkg főtt lencse
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál őrölt körmény
  • 1 evőkanál paradicsomsűrítmény
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors

Valamint:

  • néhány levél zöldsaláta
  • paradicsom felkarikázva
  • uborka felkarikázva
  • szeletelt sajt
  • ketchup
  • majonéz
  • hamburgerzsemle

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a répát meghámozzuk és lereszeljük.

Az olívaolajat egy serpenyőben felhevítjük, a finomra vágott hagymát és fokhagymát megdinszeljük rajta, majd hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és az őrölt köményt, pár perc alatt összepároljuk.

A főtt lencsét villával összetörjük, hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a dinsztelt hagymát, a tojást és a zsemlemorzsát, sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk, és a masszából kézzel pogácsákat formázunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsire rakunk. 

30 percre 180 fokos sütőbe toljuk és megsütjük.

A hamburgerzsemléket félbevágjuk, serpenyőben vagy grill alatt kissé megpirítjuk a vágott felüket, majd mustárral és ketchuppal megkenjük, salátalevéllel, szeletelt paradicsommal, uborkával, sajttal rárendezzük a lencseburgert, a buci másik felével befedjük, és azonnal tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.