Írd be, mit keresel:

Profiterol – krémes töltött fánkocskák olaszul

Az olasz konyhának annyi finomságot köszönhetünk, hogy szinte felsorolni is lehetetlen, ráadásul az édességek terén is nagyon nagyok! Gondoljunk csak a világbajnok fagyijukra vagy a lekörözhetetlen tiramisura, a csupakrém panna cottára, vagy itt van a profiterol, a kívül-belül krémes fánkocska!

Cookta - 2017.01.27.
Profiterol – krémes töltött fánkocskák olaszul

A profiterol egyre népszerűbb nálunk is, de csak kevesen merik elkészíteni otthon, inkább olasz éttermekben vagy cukrászdákban kanalazzák ezt a csodás desszertet. Pedig igazából nem bonyolult, és sokkal kiadósabb a házi változat, ráadásul nagyon jól variálható. 

A profiterol fánklabdája szoros rokonságban áll a mi képviselőfánkunkkal, illetve a francia eklair fánkkal: mindegyik égetett tésztából készül, csak alakban vagy méretben különböznek. Ugyanebből az égetett tésztából készül a spanyolok kiváló fánkféléje, a churros, amit ők viszont olajban sütnek meg. Az égetett tészta sokkal egyszerűbb, mint amennyire tartanak tőle: kis tej és víz, vaj és liszt, amit először pár perc alatt össze kell főzni, majd tojással krémesre keverni, az így készült tésztát pedig sütőpapíros lemezre kupacolni és megsütni. Az a csodálatos tulajdonsága van az így készített fánkocskának, hogy kivül roppanós, belül viszont pillekönnyű, üreges, és éppen ebbe az üregbe kerül bele a töltelék.

A profiterol tölteléke nagyon sokféle lehet. Olaszországban gyakran édes vaníliás tejszínhab kerül bele, de tölthetjük pudinggal, főzött krémmel vagy egyszerűen gesztenyemasszával, olvasztott csokival vagy nutellával elkevert mascarponéval, ki mit szeret, a lényeg annyi, hogy ne legyen túl folyós, vagyis benne maradjon a labdacsokban a töltelék.

Már így is ellenállhatatlanul finom a töltött fánk, de az olaszok az igazán krémes desszertek imádói, így itt nem állnak meg: minderre még jön egy édes öntet! Ez leggyakrabban csokis, étcsokis, tejcsokis vagy fehércsokis, és mint tudjuk, a csokoládé mindenhez istenien passzol, szóval ezzel nem nyúlhatunk mellé, de édesszájúak karamelles öntettel is meglocsolhatják tálalás előtt a profiterolt.

Profiterol

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1/2 dl víz
  • 12,5 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 4 tojás

A töltelékhez:

  • 3 dl habtejszín
  • 3 csomag vaníliás cukor

A csokiöntethez:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál kakaópor

Elkészítés: Az égetett tésztához a tejet és a vizet egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a sót, a cukrot és a vajat, felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, és erőteljesen keverve addig keverjük, amíg sima tészta lesz belőle, majd folytatjuk, amíg a massza elválik az edény falától. Ekkor levesszük a tűzről, és kb. 10 percet állni hagyjuk, hogy a tészta kicsit hűljön.

Ezután egyenként, mindig elkeverve hozzáadjuk a tojásokat, krémesre keverjük, majd a tésztából két kanállal kupacokat halmozunk egy sütőpapírral fedett tepsire, vagy a tésztát nyomózsákba kanalazzuk, és ebből nyomunk kis halmokat a tepsibe. 

180 fokos sütőbe toljuk a tepsit, és kb. 25–30 perc alatt megsütjük – a méretüktől függően. Ha már szép a színük, biztosan megsültek. A sütőajtót sütés közben nem szabad kinyitni, mert összeesnek a gyönyörűen felpuffadó fánkok. A sütőt elzárjuk, és még 15–20 percet hagyjuk a fánkokat szikkadni, hűlni, majd kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

A töltelék most egyszerű vaníliás tejszínhab lesz, ehhez a jó hideg tejszínt a vaníliás cukorral felverjük. Az öntethez a tejet és a tejszínt felmelegítjük, hozzáadjuk az apróra tördelt étcsokoládét, kevergetve összeolvasztjuk, majd 1 evőkanál porcukorral és kakaóporral krémesre keverjük.

A kihűlt fánkokat a habzsákba töltött édes tejszínhabbal megtöltjük, egy tálba rakosgatjuk, majd a csokiszósszal meglocsoljuk. Tálalhatjuk azonnal is, de 1-2 órára betehetjük a hűtőbe is. Túl hosszan nem érdemes pihentetni, hogy a tészta állaga tökéletes maradjon – ezért is jobb otthon elkészíteni!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.