A köles valóságos csodagabona, régen alapélelmiszerünk volt, gluténmentes, lúgosító és nagyon egészséges, a belőle készült kölespehely sajnos még kevésbé ismert, pedig ugyanolyan jó tulajdonságokkal bír, és még hőkezelni sem kell, így például egy gyors reggeli köleskásához ideális alapanyag.
Ha mást nem mondunk, csak annyit, hogy a kölespehely a bébitápszerek és -ételek egyik fontos alapanyaga, ebből pedig mindenki kitalálhatja, hogy mindenmentes, semmilyen allergén nincs benne, viszont tápláló. Emellett jó tudni, hogy könnyen emészthető, magas rosttartalmú, és fogyókúrázóknak is ideális, mivel a gabonafélék közül kevés kalóriát tartalmaz, valamint a benne lévő szénhidrát több mint 70%-a keményítő, így lassan szívódik fel – így pl. diétázóknak vagy reggelire bárkinek igazán tökéletes.
A gabonapelyheket készítésük során hőkezelik, majd hengerelik, így a kölespelyhet főzni sem kell. Elég egy kis tejjel vagy joghurttal, növényi tejjel, lédús gyümölccsel vagy vízzel összekeverni, ízesíteni, és már kanalazható is. Jóval apróbb szemű, mint a zabpehely, így tényleg gyorsan felpuhul. De főzhetjük is: főzelékek, raguk, krémlevesek sűrítésére is ideális, mivel viszonylag sok folyadékot vesz fel.
Mi van a kölespehelyben?
Nátrium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, B1-, B2- és B6-vitamin, szilícium, fehérje, rost. Igen jelentős kovasav-tartalma sokat tesz a rugalmas bőr és fényes haj megőrzése érdekében.
Kása kölespehellyel
Hozzávalók személyenként:
Elkészítés: A kölespelyhet egy tálba tesszük, hozzáöntjük a felmelegített folyadékot, hagyjuk kb. 5 percig pihenni, amíg felszívja a folyadékot. Addig lereszeljük az almát vagy villával összenyomkodjuk a banánt, és a köleshez adjuk, ízlés szerint mazsolát vagy aprított aszalt gyümölcsöt és fűszereket adunk hozzá, átkeverjük, és ha szükséges, akkor picit még édesíthetjük, és máris kanalazhatjuk. Krémesebbé tehetjük még egy kis joghurttal vagy tejjel, gabonatejjel.