Írd be, mit keresel:

Banános flapjack, az angol zabpelyhes sütemény

A zabpehellyel készülő édességeknek se szeri, se száma, szerencsére! A flapjack az angolok válasza a zabos süteményre, nagyon egyszerű és jól variálható, talán ennek is köszönheti népszerűségét.

Cookta - 2017.01.30.
Banános flapjack, az angol zabpelyhes sütemény

Az eredeti flapjack alapja zabpehely, vaj, cukor és méz, gyakorlatilag egy zabszeletről – vagy kicsit gazdagítva némi gyümölccsel – sült müzliszeletről van szó. Az alapanyagokat csak össze kell keverni, tepsibe lapogatni és megsütni, szeletelni és hűlni hagyni. Valóságos energiabomba, de mivel a zab lassan felszívódó szénhidrát, ezért tökéletes edzés előtt, uzsonnára, de sietős hétköznapokon reggelinek is egy kis gyümölccsel vagy gyümölcslével.

A flapjacket gazdagíthatjuk bármilyen csonthéjassal, magokkal, aprított aszalt gyümölcsökkel, akár csokicsipsszel is, a datolyától a fügén át, az aszalt baracktól az áfonyáig, a mogyorótól a kókuszreszelékig mindenféle finomság mehet bele, sőt a vajat kiválthatjuk kókuszzsírral, a cukrot alternatív édesítőkkel, rengeteg a lehetőség a zabszelet variálására.

Mi most egy puhább, sütisebb flapjack receptet hoztunk, amibe pépesített érett banán is került, ez édesíti és puhítja is a tésztát, így némi cukrot is megsprórolhatunk. Nagyon egyszerű és gyors finomság, az összeállítása kb. 5 perc, a többi a sütő dolga, ráadásul a kihűlt, felszeletelt sütemény fémdobozban hosszan friss is marad.

Banános flapjack (zabpelyhes süti)

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 30 dkg apróbb szemű zabpehely
  • 10 dkg barna cukor
  • 3 evőkanál méz
  • 3 érett banán
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg dió
  • 10 dkg aszalt gyümölcs

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a mézet, alaposan elkeverjük, majd levesszük a tűzről.

A banánokat meghámozzuk, és egy tálba tördeljük, villával pépesítjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet és az édes olvasztott vajat, a felaprított diót és aszalt gyümölcsöket, alaposan összekeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt 25 centis tepsibe öntjük, kézzel vagy kanállal lenyomkodjuk.

180 fokos sütőbe toljuk, és 35–40 percig sütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd langyosan vagy hidegen szeleteljük, tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.