A zabpehellyel készülő édességeknek se szeri, se száma, szerencsére! A flapjack az angolok válasza a zabos süteményre, nagyon egyszerű és jól variálható, talán ennek is köszönheti népszerűségét.
Az eredeti flapjack alapja zabpehely, vaj, cukor és méz, gyakorlatilag egy zabszeletről – vagy kicsit gazdagítva némi gyümölccsel – sült müzliszeletről van szó. Az alapanyagokat csak össze kell keverni, tepsibe lapogatni és megsütni, szeletelni és hűlni hagyni. Valóságos energiabomba, de mivel a zab lassan felszívódó szénhidrát, ezért tökéletes edzés előtt, uzsonnára, de sietős hétköznapokon reggelinek is egy kis gyümölccsel vagy gyümölcslével.
A flapjacket gazdagíthatjuk bármilyen csonthéjassal, magokkal, aprított aszalt gyümölcsökkel, akár csokicsipsszel is, a datolyától a fügén át, az aszalt baracktól az áfonyáig, a mogyorótól a kókuszreszelékig mindenféle finomság mehet bele, sőt a vajat kiválthatjuk kókuszzsírral, a cukrot alternatív édesítőkkel, rengeteg a lehetőség a zabszelet variálására.
Mi most egy puhább, sütisebb flapjack receptet hoztunk, amibe pépesített érett banán is került, ez édesíti és puhítja is a tésztát, így némi cukrot is megsprórolhatunk. Nagyon egyszerű és gyors finomság, az összeállítása kb. 5 perc, a többi a sütő dolga, ráadásul a kihűlt, felszeletelt sütemény fémdobozban hosszan friss is marad.
Banános flapjack (zabpelyhes süti)
Hozzávalók:
Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a mézet, alaposan elkeverjük, majd levesszük a tűzről.
A banánokat meghámozzuk, és egy tálba tördeljük, villával pépesítjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet és az édes olvasztott vajat, a felaprított diót és aszalt gyümölcsöket, alaposan összekeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt 25 centis tepsibe öntjük, kézzel vagy kanállal lenyomkodjuk.
180 fokos sütőbe toljuk, és 35–40 percig sütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd langyosan vagy hidegen szeleteljük, tálaljuk.