Írd be, mit keresel:

Házi kenyér dagasztás és kelesztés nélkül

A kenyérsütést a legtöbben bonyolult dolognak és nagy kihívásnak tartják, és ez sok receptre igaz is. A kovászos vagy élesztős pékáruk nagy része valóban igényel némi rutint és anyagismeretet, de az ír szódabikarbónás kenyeret bárki el tudja készíteni, olyan egyszerű!

Cookta - 2024.02.01.
Házi kenyér dagasztás és kelesztés nélkül

Liszt, só, egy pici cukor kell hozzá, illetve a varázs alapanyagok, egy kis szódabikarbóna és folyadék gyanánt kefir. Írországban írót használnak hozzá, de mivel ez nálunk ritkábban beszerehető tejtermék, nyugodtan készíthető híg kefirrel, joghurttal vagy aludt tejjel is, a lényeg úgyis a savasság, savanyúság, ami a tejtemékben van, és ami csodás kölcsönhatásba lép a szódabikarbónával. Senki ne számítson hólyagos, lyukacsos, könnyű tésztára, de aki szereti a kicsit tömörebb, ízes, komolyabb kenyereket, annak ideális választás lehet.

Az alapanyagokat egyszerűen csak össze kell keverni, majd formázni és forró sütőbe tolni. Az előkészítés kb. 5 perc, ami egy friss, házi, ropogós kenyérnél azért nagyon kivételes ajándék. Írországban elsősorban rozsliszttel készül, de használható hozzá búzaliszt is.

Ha a búzalisztes változatot készítjük, annak a tésztája semlegesebb ízű, nyugodtan gazdagítható bármilyen maggal, dióval, mazsolával, aszalt paradicsommal vagy akár aprított olajbogyóval, aszalt áfonyával, de a reszelt sajtos változat is nagyon finom!

Ír szódás rozskenyér

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 20 dkg rozsliszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 4 dl kaukázusi kefir

Elkészítés: A kétféle lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot és a szódabikarbónát is, és összekeverjük. A keverék közepébe egy mélyedést készítünk, ide öntjük a kefirt, és kézzel, gyors mozdulatokkal összekeverjük, nem kell dagasztani, elég csak addig mancsolni, amíg összeáll. Ha nagyon ragacsos lenne, egy kis lisztet még adhatunk hozzá, de maradjon jó lágy a tészta.

Lisztezett felületre öntjük, kis liszttel meghintjük, és gombóccá formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét éles késsel kereszt alakban bevágjuk, majd 200 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 30–35 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve rácsra tesszük, és itt hagyjuk kihűlni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.