Írd be, mit keresel:

Madame Dubarry kedvence – csirkés változatban

Kevés szegény sorból származó leányzó mondhatta el magáról a 18. században, hogy nemcsak grófnévá, de a király szeretőjévé válhat, sőt olyan ételt neveznek el róla, ami még a 21. században is hordozza a nevét, és mondhatjuk, hogy egyre népszerűbb.

Cookta - 2024.02.07.
Madame Dubarry kedvence – csirkés változatban

Ha valami Dubarry, az mindig karfiollal készül. Nálunk a Dubarry szelet a legismertebb, ami valamilyen elősütött hússzelet karfiolrózsákkal, besamellel és sajttal gazdagítva, csőben sütve, de a franciák és az angolok számára a velouté Dubarry vagy a creme Dubarry a karfiolkrémlevest rejti. Jeanne du Barry grófné kedvence valóban az akkor még ritkaságnak számító karfiol volt, neki köszönhetően honosodott meg a francia konyhában és konyhakertekben.

A szegény sorból származó, de ugyancsak csinos és eszes lány Marie-Jeanne Bécuként látta meg a napvilágot, édesanyja varrónő volt, aki szerencséjét annak köszönhette, hogy nevelőapja a családot Párizsba költöztette, és felismerte a lány remek adottságait, ezért taníttatta, és olyan körökben mozgott vele, ahol felhívhatta a nemes és jómódú emberek figyelmét a lány szépségére. Du Barry gróf volt, aki beleszeretett, és mivel nevelőapja hamis anyakönyvvel igazolta a lány amúgy nem létező nemesi rangját, feleségül is vette. Az ő oldalán jutott Jeanne a királyi udvarba, ahol a legendás szeretőjét, Madame de Pompadourt gyászoló XV. Lajos király felfigyelt a lányra, kereste a társaságát és közelségét, hogy ilyen finoman fogalmazzunk, még lakosztályt is biztosított neki a palotában, és hogy kedvében járjon, állítólag ő maga hozatta a karfiolmagokat az udvarba a távoli Ciprusról, és ekkor honosodott meg és terjedt el a remek zöldség Franciaországban, majd egész Európában.

Az alábbi receptben a karfiol mellé falatnyi csirkedarabok társulnak, krémes besamel és reszelt sajt, így gyorsabb, könnyebb, mint ha sertésszeletből készítenénk, ráadásul a csirkemellfalatkák omlósra puhulnak a selymes besamelmártásban

Dubarry csirkefalatok

Hozzávalók:

  • 2 csirkemellfilé
  • 1 közepes fej karfiol
  • diónyi vaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só, bors

A mártáshoz:

  • 10 dkg vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 6 dl tej
  • bors
  • őrölt szerecsendió

Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedjük, sós, forró vízbe tesszük, és forrástól számítva 5 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük. (A főzővizet felhasználhatjuk leves főzéséhez, kár lenne kiönteni.)

A csirkemellet falatnyi kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, a csirkehúst rádobjuk, és időnként megkeverve 4-5 perc alatt minden oldalukon körbepirítjuk, majd a tűzről levéve félretesszük.

A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, kevergetjük, majd felöntjük hideg tejjel. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót szórunk hozzá, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük közepes lángon, míg be nem sűrűsödik. Tejjel beállíthatjuk a kívánt sűrűséget.

Egy tepsit kivajazunk, beleöntjük a karfiolrózsákat, hozzáadjuk a csirkét, kissé összeforgatjuk, egyenletesen meglocsoljuk a mártással, majd megszórjuk a reszelt sajttal.

180 fokos sütőbe toljuk, és 15 perc alatt készre sütjük. Párolt rizzsel vagy krumplipürével tálalva is nagyon finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.