Nagyon szeretjük a tepsiben sült rakott egytálételeket. Egyrészt nagyon egyszerűen összeállítható szinte mindegyik, sokféle módon kombinálhatóak az összetevői, de legfőképpen isteni finom, ahogy összesülnek az ízek. Most egy csirkés-ananászos változatot hoztunk!
Hawaii jelzővel szoktuk illetni a húsos-ananászos ételeket, legyen az pizza feltétje vagy sajtréteg alatt sült ananászos hússzelet, és tény, hogy az egzotikus édes gyümölcs nagyon jól illik a sós húshoz és sajthoz. Még olyanok is kedvelik, akik amúgy nem igazán lelkesednek a gyümölcsös húsételekért.
Az alábbi receptben csak annyi a csavar a klasszikusabb és egyszerűbb hawaii fogásokhoz képest, hogy a köret is vele sül: hagymás burgonyaágyra kerül a szeletelt csirkemell és az ananászkarikák, végül pedig a sajt, így a krumpli beszívja a finom szaftot, mire átsül, ráadásul még néhány citromszeletke és némi paradicsom is gazdagítja a fogást, a citrom héja és leve kellemesen ellensúlyozza az édes ananászt, a sült hagymával együtt pedig egyszerűen ellenállhatatlan minden falat.
Ananászos tepsis csirke
Hozzávalók:
Elkészítés: A burgonyát és a hagymát meghámozzuk, a krumplit felkarikázzuk, a hagymát először félbe, majd szálasra vágjuk. Egy nagyobb tepsi aljába egy kis olajat öntünk, elterítjük benne a szeletelt krumplit, majd megszórjuk a hagymával, kissé sózzuk, borsozzuk. A csirkemellfiléket lapjában szeletekre vágjuk, megszórjuk fűszersóval, majd egyenletesen a hagymás krumplira pakoljuk. A citromot vékony cikkekre, a paradicsomot vékony karikákra vágjuk, és elrendezzük a hús tetején. A konzerv ananászkarikákat a húsokra tesszük, 1-1,5 dl vízzel kicsit felhígított kompótlevet adunk hozzá (az ananász levéből), fóliával gondosan lezárjuk.
A tepsit 185 fokosra melegített sütőbe toljuk, és 45 percig sütjük, majd a fóliát levesszük, és egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal. Grillfokozatra állítjuk a sütőt, és még 10–15 percig sütjük, amíg szépen megpirul.
Azonnal tálaljuk, ízlés szerint salátát kínálhatunk mellé.