Vannak különlegesebb alkalmak, amikor előétellel indítjuk az étkezést, legyen az egy gyertyafényes, édes kettes vacsora vagy születésnapi ebéd, ilyenkor jön jól egy különlegesebb, de egyszerűen összeállítható saláta, például rákkal vagy surimivel.
A rák nem a legolcsóbb alapanyag, de ünnepi alkalmakkor talán bele kell férnie a költségvetésbe azoknál, akik szeretik a tengeri dolgokat. Jóval pénztárcabarátabb viszont a surimi, aminek a magyar meghatározása elég csúnyára sikeredett: rákhús-imitáció. Lássuk csak, mi is ez a sokat vitatott alapanyag.
Mint a nevéből is sejthető, japán eredetű, és a különféle halak és rákok feldolgozásakor leeső apróhúsból készül, amit először pépesítenek, ízesítenek, majd hengerelnek és szorosan feltekernek, akárcsak a szusit, így keletkeznek ezek a fehérjében gazdag rudacskák. Mivel már hőkezelik a készítés során, így nyersen is felhasználható – Japánban amúgy is szeretik a nyers halat –, de nyugodtan főzhető vagy süthető is, ha például egy tenger gyümölcseis tésztaszószba vagy pizzára tennénk.
A surimi leggyakrabban nagyobb mennyiségű tőkehalból és kisebb mennyiségű, épp csak enyhe ízt adó rákhúsból készül, mindkettő zsírszegény, ugyanakkor fehérjében gazdag, könnyen emészthető, így diétába is könnyen beilleszthető!
Az alábbi saláta nagyon egyszerűen összeállítható, de mégis nagyon izgalmas ízvilágú, és nemcsak azért rózsaszín, mert a surimi külseje rózsaszín, hanem a paradicsomtól és az öntettől is, aminek alapja majonéz és tejszín, amit ketchup ízesít és színesít, valamint egy korty konyak tesz igazán izgalmassá.
Surimisaláta
Hozzávalók:
Elkészítés: A paradicsomot felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, a surimit felkarikázzuk, és egy tálba tesszük.
Az öntethez a majonézt a tejszínnel, a ketchuppal, a konyakkal és ízlés szerint sóval és borssal összekeverjük, majd az előkészített alaphoz öntjük, összeforgatjuk.
Ízlés szerint salátástálba vagy akár kelyhekbe rakjuk, és néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Előételként tálaljuk.