Írd be, mit keresel:

Tepsis sütőtök fetával és tökmaggal

Bár a sült sütőtök sokáig édesen hódított, egyre gyakrabban készítjük sósan is. Apróbbra vágva, sajttal és némi zöldfűszerrel megszórva szuperegyszerű és egészséges vega fogás készülhet belőle, amit húsevőknek köretként kínálhatunk, húsmentesen egy kis rizzsel vagy sok salátával fogyaszthatunk.

Cookta - 2024.02.15.
Tepsis sütőtök fetával és tökmaggal

A sütőtök hamar megsül, ha apróbb kockákra vágjuk. Igaz, nem egyszerű a felvágása, de ha először szeletekre vágjuk, majd azt kockázzuk, nem is olyan nagy kihívás. Édeskés ízét jól ellensúlyozhatjuk egy kis sós sajttal. Mi most fetát használtunk hozzá, de bátran készíthető juhtúróval, gorgonzolával vagy egy kis kecskesajttal, parmezánnal. A fűszere most kakukkfű volt, de nagyon jól illik hozzá a rozmaring, a szerecsendió is.

A krémesre sült édes-sós sajtos sütőtök izgalmasabbá tehető, ha egy kis tökmaggal is meghintjük a sütés vége felé: illatosra pirul, és nagyon kellemesen roppan a fogunk alatt, de ennek hiányában egy kis szezámmag vagy napraforgómag is kerülhet pluszként a tetejére.

Tepsis sütőtök fetával és tökmaggal

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 2 szál újhagyma
  • 15 dkg feta sajt
  • 2 dl tejszín
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 marék hántolt tökmag
  • só, bors

Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, és kockacukor méretűre felkockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk. Sütőtálba öntjük, sózzuk, borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, és alaposan összeforgatjuk, majd egyenletesen meglocsoljuk a tejszínnel, és 190 fokos sütőbe toljuk, 20 perc alatt puhára sütjük.

Közben a feta sajtot felkockázzuk, és a tökmaggal együtt a sütőtökre szórjuk, és még 8-10 percet sütjük.

Köretként sült hús, hal mellé, de akár salátával önmagában tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.