Írd be, mit keresel:

Kényelmes, kiadós és kívánatos: zsemlében sült tojás

Hétvégi reggeleken érdemes egy kicsit kényelmesebben és közösen indítani a napot egy jóféle tartalmasabb reggelivel, amivel akár egy estebédig is kihúzzuk. Ehhez tökéletes választás egy tojásos fogás, amit nemcsak sonkával vagy baconnel lehet összesütni, hanem zöldségekkel is.

Cookta - 2024.02.19.
Kényelmes, kiadós és kívánatos: zsemlében sült tojás

Friss péksütemény reggel ritkán akad otthon, hacsak valaki el nem szalad érte a pékségbe vagy süti frissen, de a másnapos zsemle is kiválóan felfrissíthető, sőt meg is tölthető, hogy egy tartalmas, finom reggelivel indulhasson a nap. Formája szinte csalogat, hogy a belsejét kiemelve megpakoljuk mindenféle finomsággal – sajttal és tojással például, de gazdagíthatjuk egy kis pirított gombával és párolt spenóttal is.

A tojás nem véletlenül vált a reggelik kedvelt alapanyagává: rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, elsősorban teljes értékű fehérjét, tartalmazza az összes olyan aminosavat, amit az emberi szervezet nem tud előállítani. E-, D- és A-vitaminban gazdag, van benne B2-, B12-vitamin és folsav is, valamint vas, foszfor és cink. Emellett laktató, és a zöldségekkel, sajttal és péksüteménnyel társítva tökéletes és teljes értékű fogás.

Spenótos–gombás tojás zsemlében sütve

Hozzávalók:

  • 4 zsemle
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 csomag bébispenót
  • 4 fej csiperkegomba
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 tojás
  • 4 szelet sajt
  • só, bors

Elkészítés: A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Egy serpenyőben 1 evőkanál vajat felolvasztunk, a gombát kicsit megpároljuk, sózzuk, majd kivesszük a serpenyőből, félretesszük. A visszamaradt vajra dobjuk a spenótot és a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt megpároljuk.

A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket kiszedjük, és a maradék 1 evőkanál vajjal kicsit kikenjük a belsejüket. Egyenletesen elosztjuk bennük a spenótot és a gombát, mindegyikbe beleütünk 1-1 tojást, és 200 fokos sütőbe toljuk 4 percre, majd a sajtot a zsemlék tetejére tépkedjük, és visszatoljuk még a sütőbe pár percre.

Azon melegében tálaljuk, friss zöldséget, paradicsomot, paprikát, retket kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.