Írd be, mit keresel:

Modica, ahol az igazi csokoládé készül

Ha a legfinomabb csokikra gondolunk, általában a svájci és a belga csokoládékat emlegetjük, és csak kevesen tudják, hogy Szicíliában van az igazi csokibolondok fellegvára.

Cookta - 2017.02.19.
Modica, ahol az igazi csokoládé készül

A modicai csokoládé fogalom, egészen más technológiával készül, mégpedig komoly hagyományokkal, évszázadok óta. A szépséges barokk kisvárosba a spanyolok hozták el a csokoládét és annak készítésének tudományát, amikor a sziget a fennhatóságuk alá került. Modicában az eredeti azték módszer szerint készülnek a csokoládék, amelyek nem tartalmaznak semmi mást, mint kakaóbab-őrleményt és nádcukrot, semmilyen adalék nem kerül a csokikba, se kakaóvaj, se tej, se semmi, legfeljebb egy kis fűszer, illetve a cukor és a kakaóbab aránya változik, és minden esetben kézműves technológiával készül.

A modicai csokoládé egész más állagú és ízű, mint az iparosodott svájci és belga híres csokoládék. Nem krémes, nem olvad, nagyon intenzíven kakaós ízű, tömör gyönyör, amiben ráadásul a cukor is ropog, hiszen nem olvasztják, hanem 40 fokon keverik csak a masszát, így a nádcukor nem tud felolvadni. A csokoládé ízét az is befolyásolja, hogy mennyi ideig keverik, így ugyanaz az arányú kakaó-nádcukor más és más ízű, attól függően, hogy mennyit foglalkoztak vele.

Bár különleges és nagyon ínyenc finomság, egy budapesti gourmet-boltban le kellett venni a kínálatból, mert többen panaszkodtak, hogy romlott, minőségcsökkent – hiszen ízre és állagra is más, mint a megszokott csokoládék.

Modica tele van kis kézműves csokiműhelyekkel, sőt a helyi apátságban is készül „cioccolato modicano”, és van csokimúzeum is. A legkomolyabbak természetesen az ízesítés nélküli, magas kakaótartalmú csokoládék, de gyakran fűszerezik fahéjjal vagy vaníliával, szicíliai pisztáciával és citrusokkal is. Követve a trendeket van mogyorós, mandulás, mazsolás, kókuszos, kávés csoki is, sőt sóvirággal, szezámmal, sörrel, karobbal, gránátalmával ízesített változatok is megjelentek az utóbbi időben.

Akinek módja van, kóstolja meg, szopogassa, ízlelgesse, élvezze az igazi csokoládé ízét, vagy látogasson el a helyszínre, a csodás szicíliai Modicába, ahol minden sarkon van kézműves csokiműhely!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.