Írd be, mit keresel:

Strata, a kiadós és maradékmentő kenyérfelfújt

Minden háztartásban előfordul, hogy megmarad a kenyér, a kifli vagy a zsemle, és már nem olyan élvezetes. De egy kis ügyeskedéssel, néhány plusz alapanyaggal és egyszerű recepttel felhasználhatjuk egy tartalmas és finom fogáshoz.

Cookta - 2024.02.26.
Strata, a kiadós és maradékmentő kenyérfelfújt

A világon mindenütt léteznek kenyérmentő fogások. Kidobni mi sem szeretünk semmit, de ha belegondolunk, hogy nem is olyan régen vidéken még mindenki magának sütötte a kenyeret, nem kevés munkával és energiával, még jobban megértjük a különféle kenyeres fogások eredetét. A bundás kenyér az egyik legelterjedtebb kenyérmentő, de sok helyen kenyérfelfújtat készítenek belőle, némi tojással és sajttal, ezzel-azzal felturbózva.

Míg nálunk inkább az édes változatok kedveltek, gondoljunk csak a mákosgubára vagy a máglyarakásra, addig máshol elterjedt és igen kedvelt a sós kenyérfelfújt. Ilyen például az Amerikában népszerű strata, amit leggyakrabban kiadós hétvégi brunchra készítenek. Feltehetően a bevándorló olaszok készíthették először, már csak a neve alapján is (strata olaszul réteget jelent), egyszerűsége és finomsága okán pedig gyorsan elterjedt ez a pénztárcabarát, sokféle maradék felhasználására alkalmas egytálétel.

A legelső stratarecept 1902-ből ismert, ez kockázott szikkadt kenyér, tejjel elhabart tojás, sonka és némi reszelt sajt keveréke, amit egy tűzálló tálban sütöttek meg. Gyakorlatilag ez az alapja, de nagyon jól variálható, szinte mindent belepakolhatunk, amit csak szeretünk, vagy amiből egy kis maradékunk van csupán, hiszen ízeiben ez is gazdagítani fogja a tartalmas fogást.

Rém egyszerű, kenyér, tojás és sajt szinte minden háztartásban akad. Tökéletes vacsorára vagy gyors ebédnek is egy jó salátával, de összeállítható előző este is, így hétvégi reggelinek is ideális, hiszen az előkészített kenyérpudingot már csak be kell tolni a sütőbe.

Mi most egy spenótos-sonkás változatot mutatunk, ami tetszőlegesen variálható – a sonka helyett mehet bele kolbász, szalámi, bacon, a spenót helyett pedig gomba vagy bármilyen párolt zöldség, de hús és zöldség nélkül is finom egy karakteresebb sajttal.

Spenótos–sonkás strata (kenyérpuding)

Hozzávalók:

  • 40 dkg maradék, szikkadt kenyér
  • 5 tojás
  • 5 dl tej
  • 1 fej hagyma
  • 1 csomag bébispenót
  • 2 evőkanál vaj
  • 15 dkg sonka
  • 20 dkg reszelt sajt
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Egy evőkanál vajat egy serpenyőben felolvasztunk, a hagymát megdinszteljük rajta, majd hozzáadjuk a spenótot, megfonnyasztjuk kevergetve, sózzuk, borsozzuk.

A tojásokat egy keverőtálba felütjük, villával elhabarjuk, hozzáadjuk a tejet, sót és borsot, elkeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott kenyeret, és alaposan összeforgatjuk.

Egy sütőtálat kivajazunk a maradék vajjal, elterítjük benne a tojásos kenyér felét. Erre jön a párolt spenót fele, rátépkedjük a sonkát, megszórjuk a reszelt sajt felével. Ezt befedjük a maradék kenyérrel, majd ezen elosztjuk a maradék spenótot és reszelt sajtot.

180 fokon 30–35 perc alatt szép pirosra sütjük. Azonnal tálalhatjuk, de langyosan szebben szeletelhető, és úgy is nagyon finom!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.