Írd be, mit keresel:

Zabpelyhes tojásfasírt tavaszra hangolva

Hús nélkül is készíthetünk fasírtot, és az ízesítésnek köszönhetően még a férfiak is megkedvelhetik. Nálunk nagy sikere volt ennek a tojásfasírtnak a férfinép körében is.

Cookta - 2024.03.03.
Zabpelyhes tojásfasírt tavaszra hangolva

Főtt tojás és zabpehely az alapja ennek a nagyon finom zöldfűszeres fasírtgolyónak. Ízlés szerint lehet karakteresebb fűszerekkel is megbolondítani, de én most a fokhagyma mellett aprított petrezselyemmel dolgoztam össze a masszát, már nagyon várom a tavaszt, így a petrezselyem friss ízét választottam.

A kis fasírtgolyókat kisüthetjük bő olajban is, de én inkább a sütőben sütöttem készre, olajszagtól mentesen. A sütőben való sütéshez szükségünk lesz egy vajjal kikent muffinformára, majd belehelyezve a tojásfasírtot már tolhatjuk is be a sütőbe. A külseje ropogós, belül finom puha, omlós lesz.

Közben pedig ízlés szerint készíthetünk mellé párolt zöldséget, de bármilyen körettel, esetleg egy finom főzelékkel vagy gazdagabb salátával is kínálhatjuk.

Zabpelyhes tojásfasírt

Hozzávalók 12 fasírthoz:

  • 2 dl zabpehely
  • 7 db tojás (nagy)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl tej
  • őrölt fekete bors
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
  • zsemlemorzsa
  • 2-3 dkg vaj
  • 1/2 evőkanál olaj

Elkészítés: A zabpelyhet keverjük össze a tejjel, és hagyjuk legalább fél órát állni, hogy magába szívja.

6 db tojást főzzünk keményre, majd hűtsük ki teljesen, és egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd az olajon pároljuk üvegesre. Ezután hűtsük ki teljesen.

A zabpehelyhez adjuk hozzá a lereszelt főtt tojást, az előzőleg megpárolt és kihűtött vöröshagymát, az összepréselt fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá az egész tojást, és szintén keverjük alaposan össze. Ha esetleg túl lágy lenne a massza, akkor adjunk hozzá még egy kevés zabpelyhet vagy ízlés szerint zsemlemorzsát.

Az elkészült masszából ezután vizes kézzel formázzunk golyókat, majd forgassuk bele a zsemlemorzsába, és helyezzük vajjal alaposan kikent muffinformába. Minden fasírt tetejére tegyünk egy csipetnyi vajat, mielőtt betennénk a sütőbe. Én a vajjal kikent forma aljába is tettem egy csipetnyi vajat, majd arra került rá a fasírt, végül pedig a tetejére szintén egy csipet vajat tettem.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35–40 perc alatt süssük szép világos színűre. Én légkeverésnél 160 fokon 35 percig sütöttem.

Forrás: Kard Éva

Párolt zöldség

Hozzávalók:

  • 50 dkg mexikói zöldségkeverék
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • őrölt színes bors

Elkészítés: A zöldségkeveréket enyhén sós vízben pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük le. Én a még fagyos zöldségkeveréket egy lefedett jénaiban betettem a mikróba, és ott pároltam roppanósra.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az összepréselt fokhagymát, és pár pillanat alatt futtassuk meg. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert keserű lesz. Ezután adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett zöldségkeveréket, majd keverjük, melegítsük össze.

Tálaláskor kanalazzuk a tányérra a párolt zöldséget, majd helyezzük mellé a tojásfasírtot, és úgy kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.