Írd be, mit keresel:

Mennyei mangó – ezért érdemes enni!

A mangó fantasztikus gyümölcs, nagyon izgalmas, fűszeres íze már kis mennyiségben is egzotikussá varázsol turmixot, salátát, pohárkrémet... Ráadásul emellett nagyon egészséges, Indiában például szent gyümölcsként tartják számon, nem véletlenül.

Cookta - 2022.03.04.
Mennyei mangó – ezért érdemes enni!

Bár nekünk egzotikus gyümölcsnek számít, ami nem is olyan rég jelent meg tartósan a hazai piacon, valójában az egyik legelső termesztett gyümölcsünk. Indiában 5000 éve nemesítgetik, termesztik és fogyasztják. A mangó különösen gazdag jótékony rostokban, és kutatások azt is igazolják, hogy természetes probiotikumokban gazdag, ami segít megőrizni vagy épp helyreállítani a bélflóra egészséges működését.

Már ránézésre is sejthető narancssárga színe alapján, hogy az egyik legfontosabb alkotóeleme az erős antioxidáns hatású béta-karotin. Emellett sok benne a pektin, ez a vízben oldódó rostanyag pedig csökkenti a vér koleszterinszintjét, szabályozza a vércukorszintet, így segít megelőzni a cukorbetegséget a rendszeres fogyasztása. A tökéletesen érett és illatos mangó rengeteg C-vitamint tartalmaz, de jelentős mennyiségű káliumot is, ami segít a vérnyomás szabályozásában.

Jó tudni, hogy a karotin akkor szívódik fel a legjobban a szervezetben, ha zsiradékkal fogyasztjuk: ez lehet például görög joghurt, amivel elkeverhetjük a turmixolt vagy apróra vágott mangót, vagy belecsempészhetjük csirkemellel gazdagított salátába, kis olívaolajjal meglocsolva. Pépesített mangót egyébként különféle húspácokba is érdemes belekeverni, mert természetes húspuhító hatása is van.

A mangó utóérő gyümölcs, akkor a legfinomabb, ha már nagyon illatos, bőre sima, feszes és ruganyos. Konyhapulton vagy gyümölcskosárban, szobahőmérsékleten néhány nap alatt tökéletesre megérik, de érdemes naponta ellenőrizni, hogy a legjobb pillanatban tudjuk elfogyasztani. Ehhez mutatunk is recepteket:

Mangós chiapuding >>

Tápiókapuding mangóval >>

Mangó lassi >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.