Írd be, mit keresel:

Így sül tökéletesen szaftosra a karaj

Az egyben sült karaj sokaknak nagy kihívás, mert gyakran kiszárad, és így elég élvezhetetlen. Ahhoz, hogy kellően szaftos és fűszeres legyen, csak egy kis turpisságra van szükség...

Cookta - 2017.03.04.
Így sül tökéletesen szaftosra a karaj

Vannak, akik baconbe göngyölik, mások szalonnával spékelik, hogy ne száradjon ki az egészben sütött hús, de a titok igazából az elősütésében rejlik. Ha ugyanis igazán forró zsiradékban minden oldalán körbesütjük a húst, akkor a szövete összeugrik, egyfajta burkot képez, és a húsban lévő szaftok benne is maradnak.

Ha pedig ezután egy pikáns páccal is megkínáljuk, nagyon finom fűszeresre, illatosra és omlósra is sül. A páchoz ízlés szerint bármilyen zöldfűszer használható, mi most kakukkfűvel készítettük. A pác alapja fokhagyma és mustár, amit egy kis citrom tesz még pikánsabbá, és kicsit tompít a sertés karakteres ízén, könnyebbé, izgalmasabbá teszi.

Frissen kisütve egy krémes burgonyapürével, párolt zöldekkel vagy salátával tökéletes hétvégi ebéd, de ha maradna belőle, akkor szeletben vágva serpenyőben kicsit felfrissíthetjük, de akár hidegen is fogyasztható, például egy gazdag szendvicsbe téve felvágott vagy sonka helyett.

Egészben sült sertéskaraj omlósan és szaftosan

Hozzávalók:

  • 1 kg csont nélküli sertéskaraj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ág kakukkfű vagy 2 teáskanál szárított
  • 1/2 citrom
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 1/2 dl olaj
  • só, bors

Elkészítés: A páchoz a fokhagymát összezúzzuk, hozzáadjuk a finomra vágott vagy szárított kakukkfüvet, a citrom levét, a mustárt és 2-3 evőkanál olajat, alaposan összekeverjük.

A húst sóval és borssal alaposan bedörzsöljük. Egy nagyobb serpenyőben az olajat felforrósítjuk, és a húst minden oldalán 1-2 perc alatt lepirítjuk, majd áttesszük egy tepsibe, és egyenletesen lekenjük a páccal. Aláöntünk egy pohár vizet, 170 fokos sütőbe toljuk, és kb. 1 órát sütjük.

Ekkor meglocsoljuk a serpenyőben visszamaradt olajjal, és grill fokozatra téve visszatesszük a sütőbe még 5-10 percre, hogy szép színt kapjon.

A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük szeletelés előtt, majd felvágjuk, és ízlés szerinti körettel tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.