Írd be, mit keresel:

Egy elegáns francia: könnyed sajtfelfújt egyszerűen

Ha azt mondjuk, soufflé, sokan egy bonyolult és komoly konyhai tapasztalatokat megkövetelő ételre gondolnak, de ez egyáltalán nem igaz. Nagyon egyszerű és remekül variálható, gyors vacsorának éppen úgy tökéletes, mint villantós vendégvárónak.

Cookta - 2017.03.15.
Egy elegáns francia: könnyed sajtfelfújt egyszerűen

A sajtfelfújt – vagy eredeti nevén soufflé au fromage – egy légiesen könnyű, illatos finom francia fogás, ami elegáns előételként éppen úgy megállja a helyét, mint gyors és finom vacsoraként egy saláta kíséretében. Semmilyen extra alapanyag nem kell hozzá, csupán tojás, sajt, tej, vaj és liszt, esetleg némi fűszer, valamint 15 perc, amíg összeállítjuk.

Az elkészítése nagyon egyszerű, viszont nagyon jól variálható, érdemes játszani, saját ízlésünkre alakítani, ha bevált az alaprecept. A sajtfelfújt alapja egy sűrű besamel, amit tojássárgákkal és reszelt sajttal gazdagítunk, majd keményre vert tojáshabbal óvatosan meglazítunk – igen, óvatosan, mert a tojáshabtól lesz könnyű, légies, szó szerint soufflé, vagyis felfújt. Ezután mehet is a sütőbe egyszemélyes formákba porciózva, de akár egy adagban sütve egy alaposan kivajazott formába töltve, ahol már csak arra kell figyelnünk, hogy sütés közben ne nyissuk ki az ajtót, mert akkor – a hirtelen hideg hatására – összeesik…

A sajtfelfújt akkor a legfinomabb, ha kívül kicsit roppan, belül levegős, a szájban pedig krémes, olvadós… Mindenképpen érdemes karakteresebb sajtot használni hozzá, akár többfélét, mert a többi hozzávaló tulajdonképpen semleges, a sajt adja meg a jellegét, persze némi fűszerrel és extra kiegészítőkkel is lehet játszani. Persze trappistával és pizzamozzarellával is készíthető, de ebben az esetben adjunk hozzá némi reszelt parmezánt vagy morzsolt rokfortot, ami megadja a karakterét a sajtfelfújtnak.

Egy kis apróra vágott sonkát, füstölt tarját vagy szalámit is adhatunk hozzá, ha húsimádóknak készítjük, de zöldfűszerekkel, curryvel, őrölt római köménnyel is kipróbálható az alaprecept, amit mi most szerecsendióval és kurkumával készítettünk – ez utóbbi nagyon szép sárga színt is ad neki.

Sajtfelfújt (soufflé au fromage)

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 tojás
  • 12,5 dkg reszelt sajt
  • reszelt szerecsendió
  • kurkuma
  • só, bors

Elkészítés: A besamelhez a vajat egy edényben megolvasztjuk, rászórjuk egyben a lisztet, addig kevergetjük, míg összeáll, majd több részletben hozzáöntjük a tejet, egy habverővel mindig simára keverve. Amikor az összes tejet felvette, lehúzzuk a tűzről, fűszerezzük egy kevés szerecsendióval, frissen őrölt borssal, egy kis kurkumával és sóval (a sajt sósságától függően), összekeverjük.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat egyesével a besamelhez adjuk, majd a reszelt sajttal is összeforgatjuk. A tojáshabot hozzáadjuk úgy, hogy először 2-3 kanálnyi habbal fellazítjuk a masszát, majd óvatosan forgatjuk össze, hogy minél könnyebb, levegős maradjon.

A szufléformákat – vagy akár egy közepes jénait – kivajazunk, 3/4-ig töltjük a masszával, és 180 fokos sütőbe toljuk, 20-25 perc alatt megsütjük.

Azonnal tálaljuk, mielőtt még összeesne; salátát kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.