Nem tudjuk, ki hogy van vele, de mi odavagyunk a medvehagymáért. Szerencsére elég divatos lett az elmúlt években, így piacon, zöldségesnél – de akár szuperekben is – beszerezhető, de persze a legjobb, ha egy kirándulással összekötve mi magunk szedjük ezt a vadon élő harsányan tavaszi zöldet.
Ha van egy csokor medvehagymánk, rengeteg lehetőségünk van a felhasználására: készíthetünk belőle krémlevest, mártást, szendvicskrémet, tehetjük rizottóba, pogácsába, de legpraktikusabb talán, ha pestót mixelünk belőle. Így egyrészt jó néhány napra konzerválhatjuk, nem fonnyad el a felhasználásra várva, másrészt villámgyors fogásokat készíthetünk vele néhány kanál szósszal megbolondítva.
A medvehagymás pestót kikeverhetjük krémsajttal szendvicskrémnek, ízesíthetünk vele göngyölt vagy töltött hússzeleteket, sült vagy párolt zöldségeket, salátaöntetet, majonézt mártásnak, de akár egy zöldséglevesnek is izgalmas karaktert adhatunk 1-2 kanálnyi medvehagymás pestóval, de persze tehetjük tésztára igazi villámfogást varázsolva.
Spagetti medvehagymás pestóval
Hozzávalók:
A medvehagymás pestóhoz:
Elkészítés: A tésztához vizet forralunk, sózzuk, majd a spagettit beletesszük.
Közben a medvehagymát alaposan megmossuk, majd felaprítjuk. A fenyőmagot vagy a mandulalapocskát száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd a medvehagymával együtt egy aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a parmezánt, a sót és a borsot, majd 1-2 perc alatt krémesre mixeljük. Hozzáadjuk az olajat, és ezzel is krémesítjük még egy keveset.
A tésztát leszűrjük, először egy kevés olívaolajjal, majd ízlés szerinti mennyiségű pestóval összeforgatjuk, parmezánnal vagy más reszelt sajttal meghintve tálaljuk.