Írd be, mit keresel:

Illatos répakrémleves – csupa egészség mindenki kedvére

A sokszor csak mellékszereplőként használt, kissé lesajnált sárgarépa ugyan szinte minden zöldséges és húsos levesbe szinte magától értetődően belekerül, ritkán tesszük főszereplővé. Pedig érdemes, isteni krémes és fűszeres, pénztárcabarát, diétás és egészséges leves készülhet belőle!

Cookta - 2017.03.31.
Illatos répakrémleves – csupa egészség mindenki kedvére

A sárgarépa valódi főnyeremény. Rostokban és vitaminokban gazdag, olcsó, egész évben kapható, nyersen, sülve és főve is nagyon finom tud lenni, ha jól van elkészítve. Aki a finomfőzelékes rémisztő gyerekkori élmények miatt viszolyog tőle, érdemes próbát tennie ezzel a nagyon finoman fűszerezett, pikáns levessel…

Készíthető vegán vagy vegetáriánus változatban is, lehet laktózmentes vagy gluténmentes is, de akár húsos betéttel – pirított sonkával vagy baconnel is tálalható, szóval minden igényt kielégít. Csak sárgarépa és krumpli van benne, így igazán pénztárcabarát. Nagyon kellemes, krémes jól összeturmixolva, de tovább selymesíthető igény szerint egy kis tejszínnel vagy kókusztejjel, bár ez tompíthat az ízkavalkádon, amit a koriandernek, a római köménynek, a gyömbérnek és a narancsnak köszönhet.

Fűszeres répakrémleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 közepes krumpli
  • 1 evőkanál vaj vagy kókuszzsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál koriandermag
  • 1 kávéskanál római kömény
  • diónyi friss gyömbér
  • kevés csilipehely
  • 1 narancs
  • só, bors
  • pirított kenyérkocka vagy sonka a tálaláshoz

Elkészítés: A sárgarépát meghámozzuk és felkarikázzuk, a krumplit, a fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk és apróra vágjuk. A zsiradékot egy lábasban felolvasztjuk, rádobjuk a répát, a koriandert és a római köményt, és kevergetve együtt pirítjuk, míg a répa egy kicsit karamellizálódik, a fűszerek pedig pattogni kezdenek, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, valamint a krumplit, átforgatjuk, majd felöntjük 1,2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk (de adhatunk hozzá leveskockát is). Ha felforrt, közepes lángon, félig lefedve kb. 20 perc alatt puhára pároljuk.

A tűzről lehúzva botmixerrel krémesre dolgozzuk, belereszelünk egy kevés narancshéjat, belefacsarjuk a levét, ízlés szerint egy kis csilit adunk hozzá.

Betétnek piríthatunk hozzá egy kis kenyérkockát vagy felaprított sonkát, bacont.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.