Írd be, mit keresel:

Tavaszi rakott krumpli nagyon szaftosan

A rakott krumplinak rengeteg változata létezik, gyakorlatilag ahány ház, annyi recept. Szinte elronthatatlan, készítsük bárhogyan is, az egyetlen fontos dolog, hogy ne legyen száraz!

Cookta - 2017.03.31.
Tavaszi rakott krumpli nagyon szaftosan

A klasszikus rakott krumpli is nagy kedvencünk, az a bizonyos kolbászos-tojásos változat, de néha jólesik egy kicsit változtatni, frissíteni. Így született ez a tavaszias fogás, amibe kolbász helyett füstölt tarja, valamint egy kis cukkini és újhagyma is került. És mivel a rakott krumpli titka, hogy jó tocsogós, krémes legyen, ezért a tejföl egy kis tejszínnel feldúsítva, jó gazdagon került a rétegek közé.

Annyi csavar van még ebben a különösen krémes rakott krumpliban, hogy a tejfölt egy kis mustár ízesíti, ami nagyon jól illik a füstölt tarjához, de akár egy kis tejszínes tormával is felturbózható, kicsit húsvétias hangulatúvá fogássá téve. 

Tavaszi rakott krumpli füstölt tarjával és cukkinival

Hozzávalók:

  • 1 kg közepes szemű burgonya
  • 6 tojás
  • 20 dkg füstölt tarja
  • 1 kisebb cukkini
  • 5 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csokor újhagyma + snidling
  • kevés reszelt sajt a tetejére
  • só, bors

Elkészítés: A burgonyát és a tojásokat megmossuk és megfőzzük. A krumplit héjával együtt kb. fél óra alatt főzzük puhára, míg a tojásoknak forrástól számított 6-8 perc szükséges, hogy keményre főjenek.

A burgonyákat és a tojásokat is meghámozzuk, hűlni hagyjuk, majd fél centi vastagságú karikákra vágjuk. A tarját csíkokra vágjuk, és forró serpenyőben kicsit megpirítjuk. Az újhagymát és a cukkinit felkarikázzuk.

Elkeverjük a tejfölt a tejszínnel, a mustárral és kevés sóval. Vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, aljára karikázunk egy réteg krumplit, sózzuk, borsozzuk. Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a tojást, a pirított tarját, a cukkinit és egy kevés újhagymát, majd megkenjük tejföllel. Újra krumpli, tojás, cukkini, tarja következik, így rétegezzük, amíg tartanak az alapanyagok, a tetejére burgonya, majd tejföl kerüljön.
 
Ízlés szerint egy kis sajttal megszórva 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt. Aprított snidlinggel és újhagymával megszórva tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.