Szénhidrátszegény, szokatlan és nagyon finom a karfiolpürés ágyon sült tükörtojás. Muffinformában sütve mutatós, egyszemélyes kis tojásos fészkek, egy salátával ideális gyors ebéd vagy vacsora.
Alakbarát és fehérjében gazdag finomság ez tojásos fészek, aminek alapja karfiolpüré fűszerekkel, tojással és reszelt sajttal összedolgozva. Ez a „tészta” kerül alapként a muffinformákba, és mondani sem kell, hogy a kalóriaszegény és rostokban igen gazdag, egészséges zöldség sokkal jobb a szervezetünk számára, mint a tészta vagy esetleg a krumplipüré lenne. Húsevők egy kis sült sonkával is megpakolhatják, majd jöhet a tojás – és irány a sütő!
Amíg sülnek a karfiolos muffinok, érdemes egy jó adag zöldsalátát készíteni hozzá, akár egy kis reszelt sárgarépával, uborkával, paradicsommal gazdagítva-színesítve, és már tálalható is a szénhidrátszegény, de nagyon finom muffin.
Az elkészítés menete a videóban jól követhető, de alatta jön a recept részletesen is:
Tojásos karfiolmuffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hagyjuk lecsöpögni. Késes aprítóba tesszük, hozzáadunk ízlés szerint sót és fokhagymaport (vagy zúzott fokhagymát), 2 tojást, valamint a reszelt sajtot, és alaposan összedolgozzuk.
A masszát kiolajozott muffinformákba nyomkodjuk úgy, hogy kis pereme legyen középen pedig öble, és 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük.
Közben apróra vágjuk a sonkát, és serpenyőben megpirítjuk. A karfiolfészkeken elosztjuk, majd mindegyikre 1-1 tojást ütünk, és visszatoljuk a sütőbe még 8–10 percre.
Tálalás előtt borsot őrölünk rá, meghintjük aprított snidlinggel – salátát kínálunk mellé.