Egyfajta melegszendvics a quesadilla, ropogós kenyérrel, olvadó sajttal, ami tényleg 5 perc alatt összedobható – és az egyik legjobb maradékmentő fogás, de bulikajaként is kiválóan megállja a helyét.
Van, amikor szeretünk pepecselni a konyhában, és akadnak olyan alkalmak, amikor a leggyorsabb megoldás a nyerő. A quesadilla az utóbbi esetre remek válasz, amikor elég, ha hazafelé az útba eső hiperben veszünk egy csomag kész tortillalapot, egy csomag reszelt sajtot és egy adag salátamixet, amiből tényleg 5 perc alatt összedobható egy finom vacsora.
Ha semmi nincs otthon – ami azért nem valószínű –, akkor is minden igényt kielégít ez a 3 alapanyagból összeálló saláta-melegszendvics fogás, de remekül felturbózhatjuk használhatatlannak tűnő maradékokkal is a mexikói – vagyis inkább tex-mex – melegszendvicsünket.
1-2 szelet sonka, szalámi, egy kolbászvég, 1-2 kanál maradék pesto is új értelmet nyer, ha a latinos laposkenyérbe kerül, fél paradicsom vagy hagyma is felvidíthatja vékonyra szelve, de a maradék grillcsirke vagy konzervkukorica is finomra sül az olvadós sajt és a tortillalepény ölelésében.
Most nincs recept: a lényeg annyi, hogy száraz serpenyőbe fektetjük a kész tortillalapot, megkenjük egy kanál tejföllel vagy pestóval, megszórjuk reszelt sajttal, mehet rá bármilyen apróra vágott felvágott vagy zöldség, reszelhetünk rá kevés cukkinit vagy más zöldséget, megszórhatjuk kaprival, finomra vágott aszalt paradicsommal, majd félbehajtva 2 percig sütjük. Időközben a serpenyő másik felében készülhet a másik szendvics… 2-3 perc után megfordítva még ugyanennyi ideig sütjük, majd cikkekre vágva – vagy nem –, kevés olívaolajjal és pár csepp balzsamecettel meglocsolt salátával tálaljuk.
Kívül ropogós és vékony tészta, belül olvadt sajt, mellé a friss saláta – tökéletes, és tényleg 5 perc alatt! Na jó, az egész családnak vagy egy népesebb társaságnak 10-15 perc alatt megvan!