A hagyományos sütemények mellett egyre inkább divatba jön a répatorta, amely főként a fiatalok körében igen kedvelt. Sokan azért tartózkodnak a sütésétől, mert ódzkodnak a tésztába kevert sárgarépától. Pedig a sárgarépa a tésztát csak szaftossá teszi, de az íze külön nem érződik ki.
Én most naranccsal, dióval és fűszerekkel gazdagítottam a tésztát, és senki sem vette észre a belecsempészett sárgarépát. Nagyon könnyű és szaftos, puha a tészta, köszönhetően egyrészt a reszelt répának, másrészt a beleforgatott narancskockáknak.
A teljesen kihűlt tortát tálalhatjuk ízlés szerint egyszerűen csak porcukorral megszórva, de ha ünnepre készítjük, nagyon jól illik hozzá a vaníliás krém. Húsvét lévén, én most marcipánnal is kidíszítettem… A natúr marcipánt ételfestékkel színeztem, majd ezután formáztam. Nagy sikert aratott!
Narancsos húsvéti répatorta
Hozzávalók 24 cm-es tortához:
Elkészítés: A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a darált dióval, a szódabikarbónával, a sütőporral, a szerecsendióval, a gyömbérrel és a fahéjjal.
A sárgarépát reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, majd keverjük hozzá a mazsolát és a reszelt narancshéjat.
A porcukrot és a vaníliás cukrot keverjük alaposan össze az egész tojásokkal, majd adjuk hozzá az olajat is.
Ezután a száraz hozzávalókhoz adjuk hozzá a cukros-tojásos keveréket, és fakanállal keverjük alaposan össze. Végül keverjük a masszához a sárgarépás keveréket és az előzőleg megpucolt, gerezdekre szedett, kisebb darabokra felvágott narancsot is.
A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, vagy béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 55-60 percig, tűpróbáig. Sütés közben, ha kezd a teteje jobban barnulni, akkor alufóliával takarjuk le, és úgy süssük készre. Én légkeverésnél 160 fokon 55 percig sütöttem.
A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tésztát a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Vaníliás krém
Hozzávalók:
Elkészítés: A vajat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a mascarponét, majd szintén keverjük jó habosra.
A teljesen kihűlt torta tetejére kanalazzuk rá a vaníliás krémet, majd ízlés szerint díszítsük.
Marcipán
Hozzávalók:
Elkészítés: 10 dkg marcipánra csepegtessünk pár csepp zöld ételszínezőt, majd gyors mozdulatokkal alaposan gyúrjuk össze. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy lehűljön.
A maradék marcipánt osszuk el kétfelé, majd színezzük meg a piros és sárga ételszínezővel. Ezután mindegyikből formázzunk kisebb tojásokat.
A zöld marcipánt fokhagymanyomó segítségével nyomjuk rá a torta tetejére, majd a színes tojásokat ízlés szerint helyezzük rá.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. A tésztája könnyű és finom szaftos, melyhez nagyon jól illik a vaníliás krém.