Írd be, mit keresel:

Narancsos répatorta – könnyű, puha, szaftos tésztával

A hagyományos sütemények mellett egyre inkább divatba jön a répatorta, amely főként a fiatalok körében igen kedvelt. Sokan azért tartózkodnak a sütésétől, mert ódzkodnak a tésztába kevert sárgarépától. Pedig a sárgarépa a tésztát csak szaftossá teszi, de az íze külön nem érződik ki. 

Cookta - 2017.04.15.
Narancsos répatorta – könnyű, puha, szaftos tésztával

Én most naranccsal, dióval és fűszerekkel gazdagítottam a tésztát, és senki sem vette észre a belecsempészett sárgarépát. Nagyon könnyű és szaftos, puha a tészta, köszönhetően egyrészt a reszelt répának, másrészt a beleforgatott narancskockáknak. 

A teljesen kihűlt tortát tálalhatjuk ízlés szerint egyszerűen csak porcukorral megszórva, de ha ünnepre készítjük, nagyon jól illik hozzá a vaníliás krém. Húsvét lévén, én most marcipánnal is kidíszítettem… A natúr marcipánt ételfestékkel színeztem, majd ezután formáztam. Nagy sikert aratott!

Forrás:
Kard Éva

Narancsos húsvéti répatorta

Hozzávalók 24 cm-es tortához:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg sárgarépa (reszelve)
  • 3 db tojás (nagy)
  • 1,5 dl étolaj
  • 10 dkg darált dió
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 nagy narancs (felkockázva)
  • 10 dkg mazsola
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • csipet reszelt szerecsendió (el is hagyható)
  • csipet só
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna 

Elkészítés: A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a darált dióval, a szódabikarbónával, a sütőporral, a szerecsendióval, a gyömbérrel és a fahéjjal.

A sárgarépát reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, majd keverjük hozzá a mazsolát és a reszelt narancshéjat.

A porcukrot és a vaníliás cukrot keverjük alaposan össze az egész tojásokkal, majd adjuk hozzá az olajat is.

Ezután a száraz hozzávalókhoz adjuk hozzá a cukros-tojásos keveréket, és fakanállal keverjük alaposan össze. Végül keverjük a masszához a sárgarépás keveréket és az előzőleg megpucolt, gerezdekre szedett, kisebb darabokra felvágott narancsot is.

A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, vagy béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 55-60 percig, tűpróbáig. Sütés közben, ha kezd a teteje jobban barnulni, akkor alufóliával takarjuk le, és úgy süssük készre. Én légkeverésnél 160 fokon 55 percig sütöttem.

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tésztát a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Forrás:
Kard Éva

Vaníliás krém 

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg mascarpone
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés: A vajat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a mascarponét, majd szintén keverjük jó habosra. 

A teljesen kihűlt torta tetejére kanalazzuk rá a vaníliás krémet, majd ízlés szerint díszítsük.

Marcipán

Hozzávalók:

  • 20 dkg marcipán
  • pár csepp piros, sárga és zöld ételszínező

Elkészítés: 10 dkg marcipánra csepegtessünk pár csepp zöld ételszínezőt, majd gyors mozdulatokkal alaposan gyúrjuk össze. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy lehűljön.

A maradék marcipánt osszuk el kétfelé, majd színezzük meg a piros és sárga ételszínezővel. Ezután mindegyikből formázzunk kisebb tojásokat.

A zöld marcipánt fokhagymanyomó segítségével nyomjuk rá a torta tetejére, majd a színes tojásokat ízlés szerint helyezzük rá.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. A tésztája könnyű és finom szaftos, melyhez nagyon jól illik a vaníliás krém.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.