Írd be, mit keresel:

Filléres és pikáns gyógyleves tormával

Biztosan sokaknak maradt a húsvéti lakmározások után egy kis ecetes tormája, akár házi, akár bolti. Mindig kevés fogy ebből a karakteres ízesítőből, ráadásul ritkán jut eszünkbe használni, pedig mennyei levest készíthetünk vele nagyon egyszerűen, fillérekből.

Cookta - 2017.04.22.
Filléres és pikáns gyógyleves tormával

A torma nemcsak finom, de nagyon egészséges is: remek vértisztító, segíti az emésztést és az epe működését, antibakteriális hatású, csillapítja a köhögést – így érdemes gyakrabban fogyasztani, és nem csak a húsvéti sonka mellé. Egy melengető, pikáns krémlevesben például nagyon jól megszelídül az amúgy nagyon is csípős torma. A leves alapja krumpli, amit egy alma tesz izgalmassá és picit édeskéssé, tejszín selymesíti, az egészet pedig megbolondítja a torma. Rém egyszerű és gyors, mégis nagyon finom, különleges és szokatlanabb ízvilágú fogás, szerintünk isteni…

A tormakrémlevest tálalhatjuk csak magában is, de készíthetünk hozzá pirított kenyérkockát, vagy nagyon finom kis kockázott sonkával vagy füstölt lazaccal is, de akár főtt tojással és baconcsipsszel is.  

Tormakrémleves

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 4 közepes krumpli
  • 1 alma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 liter zöldségalaplé vagy sonka főzőleve
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál csemege reszelt torma
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát meghámozzuk és apróra vágjuk. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, az almát kicsumázzuk, megpucoljuk, feldaraboljuk.

A vajat egy lábasban felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, pár percig kevergetve dinszteljük, majd hozzáadjuk a krumplit és az almát, ezzel is kicsit pirítjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel vagy sonka főzőlevével, és félig lefedve kb. 15 perc alatt megfőzzük. Botmixerrel krémesre mixeljük, majd a tűzre visszatéve hozzáadjuk a csemege reszelt tormát és a tejszínt, jól elkeverjük, megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Azonnal tálaljuk, levesbetétnek pirított bacont és főtt tojást kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.