Az édesburgonya az egyik legjobb dolog, amivel az elmúlt években gazdagodott a hazai zöldségkínálat. Nagyon egészséges és finom, jól színesíthető vele a repertoárunk, például sütve és salátának elkészítve.
Az édesburgonya – vagy batáta – még kevéssé elterjedt zöldség nálunk, pedig jó hír, hogy itthon is megterem, igaz, még csak bátrabb termesztők próbálkoznak vele. Ahogy a burgonya sem őshonos Magyarországon, mégis alapélelmiszerünk lett, úgy a szintén Amerikából származó édesburgonyának is adjunk egy esélyt…
Nagyon egészséges, könnyen emészthető zöldség, sok B-, C- és E-vitamint tartalmaz, valamint gazdag kalcium-, vas-, magnézium-, mangán-, kálium-, foszfor-, nátrium-, szelénforrás, és kiemelten sok rostot is tartalmaz, így diétás étrendbe is beilleszthető, ha könnyű alapanyagokkal kombináljuk. Ízre a krumpli és a sütőtök keveréke, kellemesen édeskés, amihez nagyon jól illenek a karakteresebb, sós ízek.
Az édesburgonyát főzhetjük és süthetjük is, recepttől függően. Sütve nagyon finoman karamellizálódik a benne lévő cukor, ahogy a sütőtöknél is, és nagyon kellemes magában is, de isteni és nagyon mutatós például egy kis feta sajttal és ropogós gránátalmamaggal összeforgatva egy langyos salátának.
Langyos saláta édesburgonyával és fetával
Hozzávalók:
Elkészítés: Az édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd kockára vágjuk. Beletesszük egy tiszta zacskóba, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, az olívaolajat és a balzsamecetet, és a zacskó száját összefogva alaposan összerázzuk, hogy egyenletesen fűszeres legyen a zöldség mindenhol. Sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, egyenletesen elterítjük, és 200 fokos sütőbe toljuk, 12-15 perc alatt megsütjük.
Közben a fetát felkockázzuk, a petrezselymet felaprítjuk, a gránátalmát félbevágjuk, és kiütögetjük a magjait.
A megsült édesburgonyát tányérokra szedjük, megszórjuk a fetával, a gránátalmával és a petrezselyemmel, és tálaljuk akár önmagában, akár köretként.