Írd be, mit keresel:

Alakbarát karfiolleves curryvel és kurkumával

A krémlevesekkel nem lehet betelni: gyorsan elkészülnek, laktatnak és egészségesek, diétába is könnyen beilleszthetők. Különösen igaz ez a karfiolkrémlevesre, ami most curryvel és kurkumával fűszerezve készült.

Cookta - 2017.04.25.
Alakbarát karfiolleves curryvel és kurkumával

A karfiol szuper zöldség, remek tápanyagforrás, nyersen, főve és sütve is nagyon finom, igen gazdag C-vitaminban, de jelentős mennyiségű K- és B6-vitamin is van benne, valamint magnézium, foszfor, folsav, kálium és kén is. Rengeteg rostot tartalmaz, kalóriát viszont alig (25 kcal/100 g), így diétás vagy egészségtudatos étrendben is nagyon jól megállja a helyét.

A karfiol most curryvel és kurkumával fűszerezve főtt egy kellemesen melengető, izgalmas levessé, a két kanálnyi fűszer egészen új karaktert adott ennek a szuper zöldségnek, ráadásul mind a curry, mind a kurkuma segíti és pörgeti az anyagcserét, jótékonyan hat a szervezetre – arról nem is beszélve, mennyire finomak, és milyen elképesztően jól passzolnak a karfiolhoz. A leves a benne lévő krumplinak köszönhetően a turmixolás után kellemesen krémes, de tovább selymesíthető egy kis tejjel, joghurttal vagy tejszínnel.

Karfiolkrémleves curryvel és kurkumával

Hozzávalók:

  • 1 kisebb karfiol
  • 3 közepes burgonya
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • 1 liter alaplé vagy zöldségleves
  • 2 dl tej (esetleg 1 dl tejszín vagy 1 kis pohár joghurt)
  • 1 teáskanál curry
  • 1 teáskanál kurkuma
  • őrölt színes bors
  • petrezselyem

Elkészítés: A krumplit a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, felkockázzuk. A karfiolt rózsáira szedjük, a torzsa részét felaprítjuk. 

Kevés olajon a hagymát és a krumplit 4-5 percig kevergetve pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a karfiolt, kevergetve 1-2 percig dinszteljük, majd megszórjuk a curryvel és a kurkumával, átkeverjük, majd felöntjük a zöldséglevessel vagy alaplével (leveskockával is készülhet). Forrástól számítva kb. 15 perc alatt puhára főzzük közepes lángon.

A levesből néhány karfiolrózsát kiveszünk, a levest botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük, megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, színes borsot őrölünk hozzá, és a karfiolrózsákat visszatéve egyet forralunk rajta.

Finomra vágott petrezselyemmel megszórva, pirítóssal tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.