Írd be, mit keresel:

Lusta tészta, amivel munkát és időt spórolhatunk dolgos hétköznapokon

A munka ünnepén nem tudunk nem elmorfondírozni a 8 óra alvás, 8 óra munka, 8 óra pihenés igazságtartalmán. Az alváson nem lehet spórolni, a munkával sokan több mint 8 órát eltöltünk, így csak a pihenés rovására mehet minden. De mit tehetünk a konyhában, hogy mégis legyen valamennyi időnk pihenésre? A lusta tészta segít!

Cookta - 2017.05.01.
Lusta tészta, amivel munkát és időt spórolhatunk dolgos hétköznapokon

A 8 óra pihenés szép is lenne, de sajnos nem ennyi az annyi. A 24 órát nem lehet kitágítani, az alvásra tényleg kell 8 óra átlagosan, a munka meg majdnem mindig több. Mi fér bele a 8 óra pihenésbe vagy szórakozásba? Közlekedés vagy tömegközlekedés a munkahelyre, bevásárlás, főzés, takarítás alaphangon, olykor ügyintézés, és akkor még a gyerekesek, családosok fontos kötelezettségeiről és napi rutinjáról nem is beszéltünk.

Vannak, akiknek a főzés inkább kikapcsolódás, pihenés és kreativitás, de lássuk be: ha minden nap okos, ügyes, praktikus ebédekkel és/vagy vacsorákkal kell előrukkolnunk, ráadásul a pihenőidőnkben, akkor nem biztos, hogy tombol bennünk a lelkesedés és a kreativitás. A pikk-pakk melegszendvicsek, krémlevesek, omlettek és palacsinták mellett hasznos lehet a lusta tészta receptje is, amit csak egyszer kell bedagasztani, de akár egy hétig is használható gyors megoldásként pizzához, lángoshoz, langallóhoz, olasz töltött lángoshoz, pizzagolyóhoz, de akár virslit is beletekerhetünk a tésztába. Egy kiadós salátával mindegyik nagyon finom, változatos, kiadós.

A bedagasztott tésztának jót tesz legalább egy éjszaka pihenés, utána adagonként, a megfelelő mennyiséget kivéve belőle készíthetjük a finomságokat. Nem árt, ha 20–25 percet hagyjuk azért melegedni a konyhapulton, mert akkor igazán finom és könnyű kelt tésztát kapunk, akár olajban sütjük, akár sütőben.

Lusta tészta lángosnak, pizzának, langallónak, kenyérlángosnak, pizzagolyónak

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 dl joghurt vagy kefir
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál só

Elkészítés: Az élesztőt a meglangyosított tej felébe belemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, félretesszük. Közben a lisztet egy nagyobb tálba kimérjük, hozzáadjuk a sót, a joghurtot vagy kefirt, majd a felfutott élesztőt is a maradék tejjel és az olajjal, és robotgéppel kidolgozzuk. Olajjal megkenjük a tetejét, fóliával lefedjük, és a hűtőbe tesszük.

Másnap kiveszünk belőle annyit, amennyire szükségünk van, a maradékot fóliával lefedve visszatesszük, és ízlés szerint 5-6 napig bármikor csíphetünk belőle.

Sütés előtt érdemes 20–25 perccel kivenni a szükséges adagot, és szobahőmérsékleten hagyni kicsit felmelegedni, akkor sokkal szebben sül majd a tésztánk, akár olajban, akár sütőben sütjük.

Ha lángost készítünk belőle, akkor olajos kézzel nagyobb maréknyi darabokat tépünk a tésztából, kör alakúvá húzogatjuk, és forró, bő olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk, és azonnal kínálhatjuk is – tejföllel, sajttal, fokhagymával.

Ha sütőben sütnénk kenyérlángosnak vagy pizzának, akkor lisztezett kézzel vagy sodrófával sütőpapíron kinyújtjuk, megkenjük tejföllel vagy paradicsomszósszal, megpakoljuk ízlés szerinti töltelékkel, és 200 fokos sütőben megsütjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.