Írd be, mit keresel:

Sült ricotta édes morzsával – villámdesszert Szicíliából

Igazi szicíliai kedvenc a sült ricotta, amit készítenek sósan és édesen is, kisebb vagy nagyobb formákban sütve. Nagyon egyszerű és istenien krémes – mi most egy gyors desszertnek ideális édes receptet hoztunk.

Cookta - 2017.05.03.
Sült ricotta édes morzsával – villámdesszert Szicíliából

A ricotta nagyon krémes, szelíd, semleges ízű tejtermék, ami nem túró, és nem is összekeverendő vele, bár egyes receptekben pótolható egyik a másikkal. Csak annyiban hasonlít a túróhoz, hogy sokféle ételben és változatosan használható, illetve tejtermék és fehér… 🙂 De míg a túró közvetlenül a tejből készül, addig a ricotta a tejsavóból. Ha magyar megfelelőjét keressük, akkor az bizony az orda, nem pedig a túró, ízre tejesebb, selymesebb, mint a karakteresebb, savanykásabb túró.

A szicíliai sült ricotta lényege, hogy tojással és tojáshabbal keverik össze a ricottát, amit sósan zöldfűszerekkel, olajbogyóval gazdagítanak, édesen pedig mézzel, illetve egy kis citrussal, citromhéjjal és limoncellóval, vagy narancshéjjal és narancslikőrrel, majd ezt a pofonegyszerűen összeállítható keveréket sütik meg. Készíthető diétásan is a méz kiváltásával, de még a mézzel sem egy kalóriabomba, és a gluténmentes étrendbe is beilleszthető a kekszmorzsa elhagyásával, például gyümölcsökkel tálalva.

Sült ricotta édes morzsával

Hozzávalók:

  • 25 dkg ricotta
  • 3 tojás
  • 4 evőkanál méz
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5 cl Cointreau (narancslikőr) vagy narancslé
  • 1 evőkanál vaj
  • csipet só
  • 1 marék édes omlós keksz
  • 1 evőkanál cukor

Elkészítés: A ricottát egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a mézet, a reszelt narancshéjat, a likőrt, 1 egész tojást és 2 tojássárgát, robotgéppel simára, krémesre keverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a ricottás krémet óvatosan, lazán beleforgatjuk.

A vajjal kikenünk 6 kisebb szufléformát – vagy akár egy nagyobb edényt, például pitetálat –, és elosztjuk bennük a masszát.

A szufléformákat egy tepsire rakosgatjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk. A kisebb adagoknál kb. 20, a nagyobb pitetálnál 35 perc a sütési idő.

Míg sül a ricottakrém, addig a kekszet összemorzsoljuk, elkeverjük a cukorral, a sütés vége előtt 5 perccel megszórjuk a sült ricotta tetejét, és visszatoljuk a sütőbe, hogy kicsit megpiruljon. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.